TASEK PAUH blogspot

Pembersihan Aqidah Pemurnian Ibadah (PAPI) bersama Us TUAN MOHD SAPUAN TUAN ISMAIL.


Hukum Wudhuk Dan Solat Bagi Pesakit Yang Menggunakan Beg Kolostomi

Pada bulan yang lepas (10/12/09), pihak Kelab Stoma HPRZ II, melalui Dr Zaidi telah menjemput saya untuk mengisi satu slot daripada kursus penjagaan stoma yang dianjurkan mereka. Saya mengucapkan terima kasih kepada pihak mereka kerana kesudian menjemput saya, terutamanya Dr Zaidi yang telah memperkenalkan dengan lebih dekat kepada saya berkaitan stoma. Saya juga merasakan apa yang dilakukan mereka adalah satu perkara yang sangat baik dan perlu dicontohi. Ini kerana mereka telah meletakkan satu slot untuk perbincangan hukum-hakam dalam kursus penjagaan kesihatan mereka. Ia sangat membantu para pesakit dan petugas berkaitan dalam beribadah kepada Allah SWT sekalipun dalam keadaan sakit. Dan pujian ini juga telah pun dinyatakan oleh sebahagian peserta kursus.

Untuk slot tersebut, saya telah menyediakan slide show untuk presentation. Saya sudah menyatakan dalam blog saya ini (dalam artikel lepas tentang komen buku Ustaz Yahya Usman) bahawa saya akan menyiarkan artikel berkaitannya, namun agak lewat bagi saya untuk menyiarkannya. Ini kerana saya bercadang untuk membuat satu artikel yang berbentuk ilmiah dan dilengkapkan dengan dalil-dalil. Namun, masa tidak mengizinkan saya, dan akhirnya ia kekal begitu sahaja.

Dan dalam artikel ini, saya ingin kongsikan apa yang saya bentangkan pada hari itu (dengan hanya sedikit tambahan), dan saya menganggap saya perlu menyiarkannya (walau kurang sempurna) kerana ia mungkin berguna untuk kita semua. Apatah lagi sudah ada yang bertanya dalam cbox tentang hukum ini (bila menimpa ayahnya), dan juga ada kenalan terdekat saya yang terpaksa memakai beg kolostomi tersebut.


Sebelum saya membincangkan hukum berkaitan stoma, ada baiknya saya memperkenalkan kolostomi dan stoma (mengikut apa yang saya mampu nyatakan)[1].

Kolostomi ialah satu lubang yang dibuat melalui proses pembedahan pada dinding abdomen yang mana sebahagian kecil daripada usus besar itu dibawa ke permukaan kulit. Lubang buatan yang baru ini, dipanggil sebagai stoma. Ia adalah bertujuan untuk memudahkan najis keluar, tanpa melalui tempat usus yang sakit atau rosak. (kerana tidak boleh dikeluarkan daripada saluran biasa). Kadang-kadang, lubang buatan ini dibuat pada saluran kencing, yang dipanggil urostomi. Dan pesakit yang dibuat stoma akan memakai beg kolostomi.

Bagi pesakit-pesakit yang terpaksa memakai beg kolostomi, kebanyakkan daripada mereka merasa was-was untuk menunaikan solat kerana dua sebab, iaitu ;-

1. Adakah wudhuk mereka terbatal dengan sebab keluar najis tanpa boleh dikawal ke dalam beg kolostomi?

2. Adakah mereka dianggap menganggung najis? Dan adakah mereka perlu mengosongkan beg kolostomi setiap kali mengambil wudhuk atau menunaikan solat?.

Dan di bawah ini ialah dua fatwa yang saya kumpul berkaitan hukum memakai beg kolostomi.

Hukum Wudhuk Dan Solat Bagi Pesakit Yang Menggunakan Beg Kolostomi

1- Keputusan Fatwa Muzakarah Jawatan Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Islam

Kategori : Perubatan

Tajuk : Hukum Pelaksanaan Ibadah Bagi Pesakit Yang Menggunakan Beg Kolostomi

i. Pesakit yang menggunakan beg kolostami dikategorikan sebagai mereka yang mengalami masalah dharurat dan tidak dianggap sebagai menanggung najis. Oleh itu, mereka tidak perlu mengosong atau membersihkan beg kolostami setiap kali berwudhu' atau menunaikan solat.

ii. Wudhu' yang diambil oleh pesakit harus digunakan untuk melaksanakan semua ibadah termasuk menunaikan solat fardhu sehingga wudhu' tersebut terbatal.

Oleh : Muzakarah Kali Ke-79, Tarikh Keputusan: 6 September 2007

Tarikh Muzakarah : 6 September 2007 hingga 8 September 2007

2- Keputusan Fatwa Negeri Kelantan Darul Naim

Setelah membincangkan isu ini dengan teliti, Mesyuarat Jamaah Ulama’ bersetuju memfatwakan seperti berikut :

1. Pesakit-pesakit yang terpaksa menggunakan beg kolostomi adalah termasuk di dalam golongan orang yang uzur syar’ie dan mereka tidak terikat dengan salah satu syarat yang membatalkan wudu’ untuk menunaikan solat iaitu keluar sesuatu daripada 2 jalan iaitu qubul dan dubur seperti yang disyaratkan kepada orang yang sihat.

2. Oleh itu, wudu’ mereka tidak terbatal walaupun najis keluar ke dalam beg kolostomi mereka. Keadaan mereka dihukumkan sebagaimana hukum seseorang yang mengalami silsu baul (air kencing sentiasa menitik) dan wanita yang mengalami istihadhoh. Dalam kedua-dua keadaan ini, telah disepakati oleh para fuqaha’ bahawa tidak terbatal wudu’ mereka walaupun najis telah keluar daripada 2 kemaluan mereka selepas mereka berwudu’ untuk menunaikan solat.

3. Penggunaan beg kolostomi juga boleh dianggap sebagai usus mekanikal iaitu pengganti kepada usus yang asal dan ia merupakan sebahagian daripada perut. Oleh itu selagi mana najis belum terkeluar daripada beg kolostomi ini, najis itu dikira masih berada di dalam badan pesakit dan wudu’ tidak akan terbatal dengan sebab keluar najis ke dalam beg tersebut.

4. Ketika hendak mengambil wudu’, pesakit-pesakit yang terpaksa menggunakan beg kolostomi ini tidak perlu mengosongkan beg kolostomi mereka setiap kali mengambil wudu’ kerana keuzuran mereka kecuali perkara itu tidak menyusahkan pesakit berkenaan. Mereka dikehendaki mengambil wudu’ apabila telah masuk waktu solat dan menyegerakan pelaksanaan solat sebaik sahaja berwudu’. Rujuk: e-fatwa.gov.my

Inilah dua fatwa yang telah difatwakan di Malaysia yang saya tau berhubung pemakaian beg kolostomi. Dan di sini, saya ingin berkongsi sebaghagian dalil dan hujah-hujah mereka pada pandangan saya.

Hujah-hujah

1- Yang membatalkan wudhuk ialah keluar sesuatu (apa sahaja) daripada dua jalan, iaitu qubul dan dubur. Namun dalam masalah ini najis yang keluar bukanlah daripada dua jalan tersebut. Kerana itu wudhuk mereka tidaklah terbatal.


قال الشافعي رضي الله عنه: وما كان سوى ذلك من قيء أو رعاف أو دم خرج من غير مخرج الحدث فلا وضوء في ذلك كما أنه لا وضوء في الجشأ المتغير ولا البصاق لخروجهما من غير مخرج الحدث. – الحاوي الكبير للماوردي، ج 1، ص 199، ط 1، 1994م، دار الكتب العلمية، بيروت.

Berkata Imam Syafie: “…muntah, pendarahan hidung, darah yang keluar bukan daripada jalan hadas, maka tidak perlu berwudhuk…sebagaimana tidak batal wudhuk pada sendawa yang berubah dan juga pada air liur, kerana ia keluar bukan dari tempat keluar hadas (qubul dan dubur)”. Rujuk al-Hawil Kabir, karangan Imam Mawardi.

قال الماوردي: وهذا كما قال ما خرج من البدن من غير السبيلين لا ينقض الوضوء سواء كان طاهرا كالدموع والبصاق أو كان نجسا كالقيء ودم الحجامة والفصاد والرعاف، وإنما عليه غسل ما ظهر من النجاسة على بدنه، وبه قال من الصحابة عبد الله بن عمر وابن عباس، ومن التابعين ابن المسيب والقاسم بن محمد، ومن الفقهاء مالك وربيعة وأبو ثور.
الحاوي الكبير للماوردي، ج 1، ص 200، ط 1، 1994م، دار الكتب العلمية، بيروت.

Berkata Imam Mawardi: “…apa sahaja yang keluar bukan daripada dua jalan tidaklah membatalkan wudhuk, samada yang keluar itu suci seperti air mata dan air liur, atau najis seperti muntah, darah berbekam dan pendarahan hidung…Dan ini adalah pendapat Ibn Umar, Ibn Abbas, (sahabah), Ibn al-Musayyab, al-Qasim bin Muhammad (tabien), Imam Malik, Rabiah dan Abu Thaur.”

Dalam masalah adakah mereka menanggung najis, maka antara hujah yang membenarkan ialah:-

عَنْ عَائِشَةَ جَاءَتْ فَاطِمَةُ بِنْتُ أَبِي حُبَيْشٍ إِلَى النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ فَقَالَتْ يَا رَسُولَ اللَّهِ إِنِّي امْرَأَةٌ أُسْتَحَاضُ فَلَا أَطْهُرُ أَفَأَدَعُ الصَّلَاةَ قَالَ لَا اجْتَنِبِي الصَّلَاةَ أَيَّامَ مَحِيضِكِ ثُمَّ اغْتَسِلِي وَتَوَضَّئِي لِكُلِّ صَلَاةٍ ثُمَّ صَلِّي وَإِنْ قَطَرَ الدَّمُ عَلَى الْحَصِيرِ

Aisyah r.a. menyatakan bahawa Fatimah binti Abi Hubaisy datang bertanya Nabi s.a.w.: “Wahai Rasulullah, saya seorang perempuan yang istihadhah (sentiasa keluar darah), kerana itu saya tidak suci, adakah saya boleh meninggalkan solat?” Jawab baginda: “Jangan…solatlah sekalipun darah itu menitis ke atas tikar”. Hadis riwayat Ahmad.

وَيُذْكَرُ عَنْ جَابِرٍ أَنَّ النَّبِيَّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ كَانَ فِي غَزْوَةِ ذَاتِ الرِّقَاعِ فَرُمِيَ رَجُلٌ بِسَهْمٍ فَنَزَفَهُ الدَّمُ فَرَكَعَ وَسَجَدَ وَمَضَى فِي صَلَاتِهِ
وَقَالَ الْحَسَنُ مَا زَالَ الْمُسْلِمُونَ يُصَلُّونَ فِي جِرَاحَاتِهِمْ

Jabir menyatakan bahawa dalam satu peperangan, seorang lelaki dipanah dan darahnya mengalir, namun dia masih meneruskan solatnya dengan rukuk dan bersujud. Hadis riwayat Bukhari “muallaq”.

Al-Hasan (Basri) menyatakan bahawa kaum muslimin sentiasa bersolat sekalipun dengan luka-luka mereka.

Dan sebagai peringatan, saya menyatakan janganlah sekali-kali kita meninggalkan solat walau dalam keadaan apa sekalipun. Bahkan para pesakit lebih patut untuk tidak meninggalkan solat. Firman Allah SWT:

فَلَوْلَا إِذْ جَاءَهُمْ بَأْسُنَا تَضَرَّعُوا وَلَكِنْ قَسَتْ قُلُوبُهُمْ وَزَيَّنَ لَهُمُ الشَّيْطَانُ مَا كَانُوا يَعْمَلُونَ

“Tetapi mengapakah ketika datang kepada mereka seksaan kami, mereka tidak merendah diri (berdoa dan bertaubat memohon keampunan), bahkan hati mereka telah menjadi keras dan syaitan (memperdayakan mereka dengan) menampakkan indah (baik) apa yang mereka lakukan”. Surah al-An’am: 43

Dan semoga kita semua terselamat daripada penyakit yang membahayakan. Berdoalah kepada Allah SWT dengan doa ini supaya kita terselamat daripada bahaya penyakit tersebut.

الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِي عَافَانِي وَمَا ابْتَلانِي وَفَضَّلَنِي عَلَى كَثِيرٍ مِنْ خَلْقِهِ تَفْضِيلا

“Segala puji bagi Allah SWT yang memberikanku keafiatan, dan Dia tidak mengujiku (dengan bala ini), dan Dia mengurniakan kepadaku pelbagai kurniaan mengatasi ramai di kalangan makluk-makhlukNya”.

[1] A colostomy is a surgically created opening in the abdomen through which a small portion of the colon is brought up to the surface of the skin. This new opening, called a stoma, allows stool to pass directly out of the body, bypassing a diseased or damaged section of the colon. …A stoma is an artificial opening to or from the intestine (which is also known as the gut or bowel) on the abdominal wall usually created by a surgeon. Occasionally, it is an artificial opening in the urinary tract, called a urostomy. (rujuk www.stomacare.org.my)

Labels: , ,

113 Responses to “Hukum Wudhuk Dan Solat Bagi Pesakit Yang Menggunakan Beg Kolostomi”

 1. # Anonymous zenneera

  salam ust, ana nak tanya..
  bagaimana pula dengan solat seorang tua yang uzur (seperti sakit sendi untuk bergerak), sehingga terpaksa memakai pampers dan berkemungkinan najisnya terkena tempat tidurnya. adakah solatnya sah sekadar mengambil wudhu' sahaja. ataupun die perlu menukar pampers dan tempat tidurnya? bolehkah diqiaskan dengan hukum colonostomy diatas? mohon penjelasan ustaz..jazakallah khairan katheera~  

 2. # Blogger dongdong32
 3. # Blogger Unknown
 4. # Blogger Unknown
 5. # Blogger Unknown
 6. # Blogger Mar

  Mohon penjelasan hukum kepada mereka ini berkaitan solat jumaat
   

 7. # Blogger Unknown
 8. # Blogger Unknown
 9. # Blogger Unknown
 10. # Blogger Unknown
 11. # Anonymous Anonymous

  ibarat mawardi yang dibawa tidak وقع موقع البحث . ibarat itu untuk untuk masalah muntah, hidung berdarah dan darah yang keluar dari tubuh badan dan seumpanya. perkara2 ini membatakan wuduk mengikut mazhab selain mazhab Syafie. jadi ibarah yang dibawa itu untuk menolak pendapat-pendapat ini, bukan membahaskan masalah yang di atas. kalau nak tengok masalah yang di atas maka ianya ada disebutkan sebelum itu. boleh tengok balik hawi kabir juzuk 1 ms 177.
   

 12. # Blogger Unknown
 13. # Blogger Unknown

  Great article! We are linking to this great article on our site. Keep up the good writing.

  http://www.prokr.net/2016/09/cleaning-villas-and-houses-company-in-yanbu.html
  http://www.prokr.net/2016/09/cleaning-company-al-madina.html

   

 14. # Blogger Unknown
 15. # Blogger قمم التميز
 16. # Blogger rehabgad1
 17. # Blogger مروة محمد

  شركة عزل اسطح بالدمام 050051283 افضل شركة عوازل بالرياض
  شركة عزل واحدة من أفضل افضل شركات العوازل بالرياض المتخصصة في تقديم أفضل خدمات العزل المتنوعة مع توفير أفضل أنواع المواد العازلة التي لا نستغني عنها مع توفير أطول مدة ضمان بأقل الأسعار الممكنة.
  شركة عزل دائما ما تسعي لتقديم كل ما هو جديد وحصري فى مجالات العزل المختلفة من خلال اتباع أحدث الطرق والأساليب العلمية والتكنولوجية الحديثة ومن خلال الاعتماد على فريق عمل متميز بالكفاءة والخبرة والعمل في مجالات العزل المختلفة مع العمر الطويل .

  افضل شركة عزل اسطح بالرياض
  افضل شركات العوازل بالرياض
  افضل شركة عوازل اسطح وخزانات
  شركة عزل الاسطح بالرياض وبالدمام
  اقوي شركة عزل اسطح
  شركة عزل اسطح
   

 18. # Blogger مروة محمد  افضل شركة عزل اسطح بالرياض
  هناك العديد من أنواع العزل التي توفرها شركة عزل للأسطح ، ونظراً لما تتمتع به شركة عزل الاسطح بالرياض من خبرة طويلة في مجال العزل فقد استطاعت أن تحقق أعلى وأفضل مستوى من خدمات عزل الاسطح، ومن أهم خدمات عزل الاسطح التي توفرها شركة عزل الاسطح بالدمام

  افضل شركة عزل اسطح بالدمام
  عزل اسطح عزل مائي عزل حراري بالدمام
  عزل مائي
  افضل شركة عزل مائي بالدمام
  افضل طرق عوازل الاسطح بالدمام
  شركة عزل اسطح بالدمام الاحساء الجبيل
  افضل شركة عزل الاسطح بالمنطقة الشرقية
  افضل شركة عزل فوم بالرياض
  شركة عزل اسطح بالرياض
  شركة عزل اسطح وخزانات بالدمام


   

 19. # Blogger Unknown
 20. # Blogger على جمال
 21. # Blogger anosh

  عملائنا الكرام اذا كنت تبحث عن افضل واقوي شركة شركة تركيب اثاث ايكيا بالرياضفى هذا المجال كما انها تتميز بالصدارة بين الكثير من الشركات المتواجدة في الرياض
  شركة تركيب اثاث ايكيا بالرياض
  كما اننا نتميز عن باقي الشركات بأننا لدينا افضل الطرق وافضل الادوات والمعدات فى تركيب غرف النوم الصيني

  كما اننا متقدمين عملائنا الكرام بتقديم افضل خدمات فني تركيب اثاث ايكيا بالرياضمع توفير امهر الفنيين في تركيب اثاث ايكيا كما اننا نعلم جيدا تعدد حاجات عملائنا من احتياج الفنيين والمتخصصين في عمليات فك وتركيب اثاث ايكيا بالرياض واحتاجهم لتواجد المساعدين لانجاز مهامهم بدقة وعلي اكمل وجة ممكن
  كما اننا نقدم العديد من الديكورات المختلفة والتصميمات الساحرة واحدث الالوان العصرية التي لن تجدوها الا من خلال تركيب اثاث ايكيا بالرياض كما اننا نوفرها بأحدث الموديلات التي تتناسب مع احتياجات جميع عملائنا
  فأننا نحيط علمكم اذا كنت تريد تركيب اي اثاث في منزلك فلديك
  لزيارة موقعنا
  https://lwmt4.com/%D8%B4%D8%B1%D9%83%D8%A9-%D8%AA%D8%B1%D9%83%D9%8A%D8%A8-%D8%A7%D8%AB%D8%A7%D8%AB-%D8%A7%D9%8A%D9%83%D9%8A%D8%A7-%D8%A8%D8%A7%D9%84%D8%B1%D9%8A%D8%A7%D8%B6/  

 22. # Blogger rehabgad1
 23. # Anonymous Cara Mengobati Prurigo ( Darah Manis )


  Thanks for the information, this is very useful. Allow me to share a health article here, which gods are beneficial to us. Thank you :)

  Solusi untuk Menanggulangi Osteoporosis
  Cara Mengobati Abses Payudara Tanpa Operasi
  Obat Ampuh Sembuhkan Flu Berkepanjangan
  Obat Pereda Nyeri Dada Sebelah Kiri
  Cara Menghilangkan ambeien/Wasir Secara Permanen  

 24. # Blogger Clipping path Help Zone
 25. # Blogger Clipping path Help Zone
 26. # Blogger Unknown
 27. # Blogger Unknown

  شركة معتمدة فى مجاال مكافحة الحشرات والنمل الابيض ورش المبيدات الحشريه نتمتلك جميع الامكانيات فى هذا الصدد من اجل اسره نقيه وحياة سعيدة ونتمني ان نكون عند حسن ظن العميل
  شركة مكافحة النمل الابيض بالدوادمي
  شركة رش مبيدات بينبع
  شركة رش مبيدات بشقراء
  شركة مكافحة حشرات بشقراء
  شركة مكافحة النمل الابيض بشقراء
  شركة رش مبيدات بخميس مشيط
  شركة مكافحة حشرات بخميس مشيط
  شركة رش مبيدات بالقصيم
  شركة مكافحة حشرات بالقصيم

   

 28. # Blogger ركن كلين

  شركة تنظيف منازل بالرياض
  نحن متميزة فى أعمال التنظيف سوف نساعك فى الحصول على أفضل خدمات تنظيف البيوت ومنازل فى أقل وقت وبدون مجهود وبجودة فائقه لم تحصلى عليها من قبل وسوف تستعيدى جمال منزلك المبهر والمميز وتحولى منزلك مهما كان حجمه أو شكله أو جنة فقط باعتماد شركتنا.
  شركة تنظيف موكيت شمال الرياض
  شركة تنظيف موكيت جنوب الرياض
  شركة تنظيف موكيت شرق الرياض
  شركة تنظيف موكيت غرب الرياض
  شركة تنظيف منازل شرق الرياض
  شركة تنظيف منازل شمال الرياض
  شركة تنظيف منازل جنوب الرياض
  شركة تنظيف منازل غرب الرياض  

 29. # Anonymous Pengobatan Kelenjar Tiroid
 30. # Blogger Unknown
 31. # Anonymous Obat Luka Bekas Operasi
 32. # Blogger gneral

  توفر الشركة مجموعة كبيرة من العمال المدربين على التعامل مع كافة أنواع الأثاث والديكور المختلفة والقادرين علي فك وتركيب كافة أنواع الأثاث والديكور المختلفة والحفاظ عليها كما توفر الشركة خدمة تغليف الأثاث المنزلي قبل عملية النقل لضمان جودة الخدمات وحفاظا علي الديكور حيث يتم تقسيم القطع المراد نقلها ويتم تغليفها بصورة جيده حتي لا يتأذى أثناء عملية النقل ولا تؤثر بشكل أو بآخر عليها كما توفر الشركة مجموعة من الرافعات والأوناش والتي تستخدم في عملية رفع الأثاث المنزلي المراد تنزيل قطع منه من الأدوار العليا لأسفل والعكس دون أي خلل ذلك حفاظا علي مستوي سلامة القطع فتدخل العنصر البشري قد ينتج عنه خسارة بعض قطع الأثاث لذا تحرص الشركة علي توفير كافة الأجهزة الحديثة المتطورة اللازمة لذلك
  شركة رش مبيدات بالرياض
  شركة تسليك مجاري بالرياض
  شركة جلي بلاط بالرياض
  شركة التقوي للخدمات المنزلية بالرياض

  شركة كشف تسربات المياه بالرياض
  شركة بيع وشراء اثاث بالرياض
  شركة صيانة مكيفات بالرياض
  شركة صيانة مسابح بالرياض  

 33. # Blogger gneral

  تهتم الشركة بتوفير كافة أنواع الأجهزة والمواد المختلفة والمتطورة التي تستخدم في عملية تنظيف المجاري وشفط البيارات وإزالة جميع العوالق والفضلات التي تتراكم وتسبب الانسداد التام علي المدى البعيد لذلك توفر الشركة مجموعة كبيرة من الأجهزة المتطورة التي تستخدم في سحب كافة أنواع الفضلات والعوالق من الداخل كما توفر سيارات كبيرة خاصة بضخ المياة تقوم بضخ المياة بقوة للتأكد من سلامة الصرف وجريان الماء بالشكل الطبيعي كما توفر الشركة مجموعة كبيرة من المنظفات الخاصة والقوية جدا والفعالة بشكل يجعلها تفتت أصعب الدهون الموجودة داخل البيارات بكل سهولة ويسر كما تنصح الشركة بالاهتمام بشكل مستمر بتسليك وتنظيف البيارات لمنع الانسداد وتجنب مشاكله المختلفة والتي لا حصر لها والتي تكمن بشكل أساسي في أضرار صحية متعددة.
  شركة تنظيف منازل بالرياض

  شركة نقل عفش بالرياض

  شركة تنظيف سجاد بالرياض
  تسريب المياة يحدث بشكل مستمر في أي وقت والظاهر منه هو الذي يمكن ملاحظته والتعامل معه بشكل سريع والذي تظهر إثارة بشكل واضح علي الجدران من تنقيط طفيف للماء أو رطوبة منتشرة في المكان بالكامل أو انتشار روائح كريهة بالمكان غير معروف سببها حينها يتم البحث بشكل سريع والتعامل فورا مع ذلك التسريب أما إذا كان لديك تسريب مائي داخلي غير ظاهر المعالم فالخطورة تكون بشكل أكبر حينها يجب التعامل فورا والتنسيق مع شركة كشف تسربات المياه بعنيزة توفر أجهزة حديثة للقضاء علي جميع التسريبات الداخلية والخارجية وتغير كافة الوصلات التالفة لذا توفر الشركة مجموعة كبيرة من الأجهزة الخاصة بالكشف عن كافة أنواع التسريبات سواء كانت ظاهرة أم لا كما أن كافة الخامات والمعدات يمكنها الكشف دون الحاجة الي تكسير الجدران وإتلاف المنظر والديكورات وكل هذا بأسعار مناسبة جدا تتماشي مع جميع الطبقات
  شركة مكافحة حشرات بالرياض
  شركة تنظيف خزانات بالرياض
  شركة مكافحة فئران بالرياض
  توفر الشركة مجموعة من أقوي مواد إبادة الحشرات وأحدث الأجهزة الخاصة برش المبيدات المختلفة والمتطورة جدا فهي قادرة علي تغطية شاملة لكافة أماكن الإصابة المختلفة ورشها ومنع انتشار الحشرات المختلفة في المكان وكذلك تقوم الشركة بتوفير مجموعة من المبيدات التي يتم رشها بصورة سريعة والتي يختلف نوع كل منها عن الآخر ويتعامل كل نوع منها مع نوع بعينة من الحشرات فكل نوع له المادة الفعالة الخاصة به والقادرة علي التعامل مع الحشرات بشكل محترف وسريع كما تتميز كافة أنواع المبيدات الحشرية بعنصر الأمان فهو لا يسبب أي مشاكل صحية مهما كان كما يمكن التعامل بها في وجود أفراد المنزل بشكل عادي دون أي مشاكل كما توفر الشركة خدمة المتابعة الدورية حرصا علي سلامة المستخدم والتأكد من سلامة المكان
  شركة مكافحة حمام بالرياض
  شركة تخزين اثاث بالرياض
   

 34. # Blogger شركه نظافه بالدمام


  هل تبحث عن شركة متخصصة فى خدمات التنظيف بالدمام بافضل المعدات والسوائل وثقة تمة فى العمل ودقة فى النتائج كل هذه المميزات توفرها شركة الجنرال الشركة الافضل والامثل فى الخدمات المنزلية بالدمام وبما اننا الشركة الافضل والامثل بدون منافس سوف نسعى لتوفر افضل الخدمات باقل تكلفة وبقدر كبير من الاهتمام والدقة عزيزى اينما كنت فى اى منطقة ا وحى تابع لمدينة الدمام اتصل بنا وسوف نصلك فى الحال شركة االجنرال للخدمات المنزلية
  شركة نقل عفش بالدمام

  شركة تسليك مجاري بالدمام

  شركة مكافحة حشرات بالدمام

  شركة تنظيف منازل بالدمام ومجالس وكنب وشقق

  شركة مكافحه نمل ابيض بالدمام بافضل المبيدات

  شركة تنظيف مجالس وكنب بالدمام بافضل مواد التنظييف

  شركة تنظيف خزانات بالدمام مع التعقيم والغسيل

  شركة تنظيف سجاد بالدمام بالبخار

  شركة تنظيف شقق بالدمام وفلل وقصور   

 35. # Anonymous Packers And Movers Mumbai

  Hire Best Packers And Movers Mumbai for hassle-free Household Shifting, ***Office Relocation, ###Car Transporation, Loading Unloading, packing Unpacking at affordable ✔✔✔ Price Quotation. Top Rated, Safe and Secure Service Providers who can help you with 24x7 and make sure a Untroubled Relocation Services at Cheapest/Lowest Rate
  Packers And Movers Mumbai  

 36. # Anonymous Local Packers And Movers Bangalore

  Packers And Movers Bangalore Local Household Shifting Service, Get Free Best Price Quotes Local Packers and Movers in Bangalore List, Compare Charges, Save Money And Time at Local Packers And Movers Bangalore
   

 37. # Anonymous Packers and Movers Hyderabad

  Packers and Movers Hyderabad Give Certified and Verified Service Providers, Cheap and Best ###Office Relocation Charges, ***Home Shifting, ✔✔✔Goods Insurance worth Rs. 10,000, Assurance for Local and Domestic House Shifting. Safe and Reliable Household Shifting Services in Hyderabad with Reasonable Packers and Movers Price Quotation @ Packers And Movers Hyderabad
   

 38. # Anonymous Packers And Movers Gurgaon

  Packers and Movers Gurgaon Provide Reliable, Safe and Certified Service Provider list, Get Free ***Best Price Quotaition and Compare Charges. ???Hassle free Household Shifting Services, High Quality packing Material, Office Relocation, Car Transportaion, ###Local and Domestic Shifting Service @
  Packers And Movers Gurgaon  

 39. # Blogger yanmaneee
 40. # Blogger packers-movers-jabalpur


  " Choudhary Packers and Movers in Jabalpur are on a rapid rise over the past few years. The modern social trend shows that a significant portion of the population is always travelling from one place to the other to meet up business or job demands.
  "
  packers and movers in jabalpur
  packers and movers jabalpur  

 41. # Blogger rehabgad1
 42. # Blogger sara
 43. # Blogger sara
 44. # Blogger sara
 45. # Blogger sara
 46. # Blogger sara
 47. # Blogger aboglal

  شركة الجلاله لخدمات المنزل

  تعتبر النظافه من اهم ما يميز المنزل العصري وهي من الاشياء الضروريه في حياة كل انسان ولذا قامت شركة الجلاله للتنظيف باعتماد كل الوسائل والاسااليب الحديثه في التنظيف من خلال شركه تنظيف بالخرج

  تقدم شركة الجلاله لعملائها افضل الخدمات واجودها وتوفر لهم كافة الوسائل والاساليب التي تمكن القيام بافضل الخدمات لكي نحصل علي ثقة عملائنا الكرام التي اعتادوا عليها ومن اجل تحقيق هدفنا الذي نسعى اليه قفي شركه تنظيف فلل بالخرج

  ندرك مدى اهمية النظافة وتاثيرها على حياتنا فنحن يجب علينا الاهتمام بالتنظيف وبكافة ادواته وانتقائها من بين الافضل لضمان الحصول على نظافة مثاليةمن شركه تنظيف شقق بالخرج

  قامت الشركة باستقدام خبراء ذو مهارة وكفاءة عالية من اجل تدريب العمال على اعلى مستويات المهارة والحرفية كما ان هناك فريق مخصص من العمال القائمين على استيراد افضل واجود انواع المنظفات والمطهرات في شركة تنظيف مجالس بالخرج

  تعتبر الخزانات من الاشياء التي يجب الاهتمام بنظافتها جيدا لانها تحتوي علي المياه التي نستخدمها في حياتنا اليوميه بشكل مستمر ولابد من المحافظه عليها نظيفه وخاليه  من الشوائب  وتطهيرها جيدا بالاستعانه بـشركه تنظيف خزانات بالخرج

  يعتبر السجاد من القطع التي لابد الاهتمام بها وتحضير افضل المنظفات والمطهرات التي تساعد علي تنظيفها بافضل صوره كما اننا تستخدم احدث الاجهزه المستخدمه في هذا المجال من خلال شركه تنظيف سجاد بالخرج

  تعتبر الحشرات من الكائنات المقززه والتي تؤثر بالسلب علي صحة الانسان وتسبب القلق والاشمئزاز لكافة افراد الاسره وتتسبب في حدوث الكثير من الامراض المعديه لذا عليكم النهوض بالتعامل مع من هم ذو خبره كافيه في مكافحتها من خلال الاتصال بـشركه مكافحة حشرات بالخرج

  شركه رش مبيدات بالخرج


   

 48. # Blogger بروكر
 49. # Blogger ghitas
 50. # Blogger rehabgad1
 51. # Blogger Mahi Chopra

  Hello Guys I am Mahi Chopra to offer you a reasonable and fair Escorts Service in Mumbai. I am 23 years old young Independent mumbai escorts who is waiting of your phone call. I am well in behaviour and provides you unlimited mumbai escorts service. Would you like to meet to me in any private place? Call me for booking.

  Punjabi Call Girls in Mumbai | Mumbai Escort | Independent Mumbai Escorts | Independent Escorts in Mumbai | Mumbai Escorts Agency | Mumbai Escorts Service | Escorts Agency in Mumbai | Escorts Mumbai | Mumbai Female Escorts, Mumbai Escorts  

 52. # Blogger Packer Movers Mart
 53. # Anonymous Packers And Movers Chennai

  Packers and Movers Chennai Give Safe and Reliable ***Household Shifting Services in Chennai with Reasonable ###Packers and Movers Price Quotation. We Provide Household Shifting, Office Relocation, ✔ ✔ ✔ Local and Domestic Transportation Services, Affordable and Reliable Shifting Service Charges @ Packers And Movers Chennai
   

 54. # Anonymous Packers And Movers Jaipur

  Get Packers and Movers Jaipur List of Top Reliable, 100% Affordable, Verified and Secured Service Provider. Get Free ###Packers and Movers Jaipur Price Quotation instantly and Save Cost and Time. Packers and Movers Jaipur ✔ ✔ ✔ Reviews and Compare Charges for household Shifting, Home/Office Relocation, ***Car Transportation, Pet Relocation, Bike SHifting @ Packers And Movers Jaipur
   

 55. # Anonymous Packers And Movers Chennai
 56. # Blogger vinimalik
 57. # Blogger sainatomark
 58. # Blogger sainatomark
 59. # Blogger janvikaushik

  include everything premiere in our services.We feel delighted to have you onboard as our prestigious clients who are going to experience the extreme moments of lovemaking with our escorts.
  Dhaula Kuan Escorts Service #
  East Of Kailash Escorts Service #
  Greater Kailash Escorts Service #
  Indirapuram Escorts Service #
  Vasundhara Escorts Service #
  Janakpuri Escorts Service #
  Kalkaji Escorts Service #
  Kapashera Escorts Service #
  Lajpat Nagar Escorts Service #  

 60. # Blogger modelsvila


  Noida call girls hold fame. Well achieving reputation is not easy especially when many others try out their luck in this industry. Our escorts need to work hard to stand out from the crowd
  Anaz Mundi Independent Escorts ##
  Ansari Road Independent Escorts ##
  Ashok Nagar Independent Escorts ##
  Ashok Vihar Independent Escorts ##
  Ashram Independent Escorts ##
  Aya Nagar Independent Escorts ##
  Azad Nagar Independent Escorts ##
  Azadpur Independent Escorts ##
  Badarpur Independent Escorts ##
   

 61. # Blogger noidacallgirlservice
 62. # Blogger bestbangaloreescorts
 63. # Blogger vinimathur
 64. # Blogger Dipika Sharma
 65. # Blogger noidafemaleescorts

  Delhi escorts The city follows modern culture and it is one of the biggest IT industries in India. Everybody wants to contact someone who is classy and looks amazing

  aerocity escorts **
  dwarka escorts **
  janakpuri escorts **
  mahipalpur escorts **
  paharganj escorts **  

 66. # Blogger Vipescorts Chennai
 67. # Blogger Rekha Goswami

  We have set a standard of excellence for the Mumbai Call Girls business in India, and we have made significant contributions to make these adult entertainment services universal, and accessible to men from all walks of life.

  $$ Female Escorts In Mumbai
  $$ Female Escorts In Mumbai
  $$ Female Escorts In Mumbai
  $$ Female Escorts In Mumbai
  $$ Female Escorts In Mumbai
  $$ Female Escorts In Mumbai
  $$ Female Escorts In Mumbai
  $$ Female Escorts In Mumbai
  $$ Female Escorts In Mumbai
   

 68. # Blogger Dipikasingh
 69. # Blogger Amy Garg : Russian Escorts in Delhi
 70. # Blogger delhimodelclub
 71. # Blogger prachimathur
 72. # Blogger noidaqueen
 73. # Blogger shanvibhardwaj
 74. # Blogger Roma
 75. # Blogger Aliana  You can’t just afford an extramarital affair. So the best way to go is Taking The Service Of Our Escorts In Hyderabad. Now nothing can really come in comparison with the miracle that an efficacious professional can make.
  Miyapur Escorts ##
  Kukatpally Escorts ##
  Banjara Hills Escorts ##
  Jubilee Hills Escorts ##
  Gachibowli Escorts ##
  Madhapur Escorts ##
  Uppal Escorts ##
  Kondapur Escorts ##
  Koti Escorts ##  

 76. # Blogger Pink Mumbai

  We already have an area call girls in mumbai on our website detailing which escorts we have available to liven up your journey, each of them adding their own unique charm and sensuality.

  * call girls in borivali |
  * call girls in bhayandar |
  * call girls in bhandup |
  * call girls in belapur |
  * call girls in bandra |
  * call girls in thane |
  * call girls in nri complex |
  * call girls in panvel |
  * call girls in powai |
   

 77. # Blogger Hot Escorts

  Of course, Escorts In Delhi all of our escorts are vetted to the highest standard possible. We ensure that every Diva listed on our books is capable, versatile, flexible and of course, stunningly gorgeous.

  vaishali escorts ##
  indirapuram escorts ##
  rohini escorts ##
  mehrauli escorts ##
  vikas puri escorts ##
  kapashera escorts ##
  greater kailash escorts ##
  uttam nagar escorts ##
  janakpuri escorts ##  

 78. # Blogger anushkadas
 79. # Blogger rihanaalikhan
 80. # Blogger Sapna Rawat

  Delhi Escorts are truly gorgeous in their appearance and have some of the stunning characteristics inside them to enthrall their customers. Whatever you would want from our darlings, they are each time being ready to flaunt their ideas.

  $$ mukherjee nagar call girls
  $$ jangpura call girls
  $$ chattarpur call girls
  $$ laxmi nagar call girls
  $$ crossings republik call girls
  $$ kaushambi call girls
  $$ daryaganj call girls
  $$ mayapuri call girls
  $$ Russian Call Girls Delhi
   

 81. # Blogger janvikaushik


  There are different kinds of services available. You are allowed to go for any service as per your need and choice. The services rates of Independent Call Girls In Ghaziabad are likely to depend on the type of service you decide to go for.
  ghaziabad escorts ###
  greater noida escorts ###
  independent call girls indirapuram ###
  independent call girls vaishali ###
  independent call girls crossings republik ###
  noida escorts ###
  ghaziabad escorts ###
  ghaziabad escorts ###
   

 82. # Blogger ashika
 83. # Blogger Nainakapoor
 84. # Blogger Goa Babes
 85. # Blogger noidacallgirlservice
 86. # Blogger palakaggarwal
 87. # Blogger Sapna Kaur
 88. # Blogger tanvikaur
 89. # Blogger tanvikaur
 90. # Blogger Rent Your Babes
 91. # Blogger Female Escorts Delhi

  If you are thinking to give it a shot with professional Dwarka Call Girls Service then you should be going for over other call girls in the industry. You are supposed to get so many amazing features and qualities.

  $$ Escorts Service in Lodhi road
  $$ Escorts Service in Khan market
  $$ Escorts Service in Connaught place
  $$ Escorts Service in Karol bagh
  $$ Escorts Service in Nizamuddin
  $$ Escorts Service in Paharganj
  $$ Escorts Service in Saket
  $$ Escorts Service in Vasant kunj
  $$ Escorts Service in Katwaria sarai
   

 92. # Blogger joyasharma
 93. # Blogger Gauri Sen

  If you are thinking to give it a shot with professional Dwarka Call Girls Service then you should be going for over other call girls in the industry. You are supposed to get so many amazing features and qualities.

  $$ Dwarka Call Girls Service
  $$ Dwarka Call Girls
  $$ Escorts In Dwarka
  $$ Escorts In Dwarka
  $$ Call Girls Service Aerocity
  $$ Call Girls Service Nehru place
  $$ Call Girls Service Lajpat nagar
  $$ Call Girls Service Greater kailash
  $$ Call Girls Service Cr park
   

 94. # Blogger anushkadas
 95. # Blogger kavitahotchauhan
 96. # Blogger noidaqueenhot
 97. # Blogger reshmalauren

  We basically deal with the high profile Noida Escorts who can fulfill all the requirements of the clients. So, all our past clients never see any other escorts agency because we know better our clients and their requirements.
  Escorts In Shakti Khand ##
  Escorts In Wave City ##
  Escorts In Tronica City ##
  Escorts In Dasna ##
  Escorts In Jaipuria Enclave ##
  Escorts In Pratap Vihar ##
  Escorts In Krishna Vihar ##
  Escorts In Shalimar Garden ##
  Escorts In Ramprastha ##

   

 98. # Blogger Sonali
 99. # Blogger mumbaigf
 100. # Blogger hyderabadcuty
 101. # Blogger bharatijoshi1

  https://tasekpauh.blogspot.com/2010/03/hukum-wudhuk-dan-solat-bagi-pesakit.html
  http://gunslingersjournal.blogspot.com/2013/02/badass-straight-to-top-of-list.html
  https://bacaanmu.blogspot.com/2010/10/wajib-baca-proses-pembuatan-tas.html
  http://mypseudepigrapha.blogspot.com/2016/07/our-new-foreign-minister_14.html
  http://dzienbezkawy.blogspot.com/2017/09/inspiracje-kolekcja-jesienna-w-home.html
   

 102. # Blogger bharatijoshi1
 103. # Blogger Sapna Rawat

  Those Russian Escort In Delhi can be reached directly via their website. You can hire those ladies for adult enjoyments as well for other purposes. You can hire those dashing ladies to enjoy your weekend at any nearby place where you can enjoy for a long time.

  $$ Independent Escorts Mehrauli
  $$ Independent Escorts Munirka
  $$ Independent Escorts Nehru Place
  $$ Independent Escorts Paharganj
  $$ Independent Escorts Pitampura
  $$ Independent Escorts Rohini
  $$ Independent Escorts Saket
  $$ Independent Escorts South Ex
  $$ Independent Escorts Uttam Nagar
   

 104. # Blogger Female Escorts Delhi

  Those Russian Escort In Delhi can be reached directly via their website. You can hire those ladies for adult enjoyments as well for other purposes. You can hire those dashing ladies to enjoy your weekend at any nearby place where you can enjoy for a long time.

  $$ Housewife Escorts In Mayur Vihar
  $$ Housewife Escorts In Mehrauli
  $$ Housewife Escorts In Munirka
  $$ Housewife Escorts In Nehru Place
  $$ Housewife Escorts In Paharganj
  $$ Housewife Escorts In Pitampura
  $$ Housewife Escorts In Rohini
  $$ Housewife Escorts In Saket
  $$ Housewife Escorts In South Ex
   

 105. # Blogger ishikagoel
 106. # Blogger mansikaur
 107. # Blogger natashasinha
 108. # Blogger delhi models vip
 109. # Blogger anjalikaurji

  Call/Whatsapp+91- 9873777170 Delhi Escorts service & Delhi Erotic girls | Colege call girls service facility available. visit my blog:-
  Dasna Escorts &&
  Faridabad Escorts &&
  Ashok Nagar Escorts &&
  Ashok Vihar Escorts &&
  Chanakyapuri Escorts &&
  Chandni Chowk Escorts &&
  Chattarpur Escorts &&
  Cr Park Escorts &&
  Civil Lines Escorts &&
  Connaught Place Escorts &&
   

 110. # Blogger Ankita
 111. # Blogger Painmeds365

  Really very nice post. Painmeds365 is a respected online pharmacy in the USA, many of our customers continue to return as they know we will always give them the very best in medicines and in services.

  Buy Lypin 10mg Online
  Clonazepam USA
  Buy Cialis 20mg
   

 112. # Blogger Shaimaa Elsadek
 113. # Blogger sandhiatiwari

  Mumbai Escorts is the best partners for all types of travelers. With various nightlife activities and several options to fulfill their needs, they make great choices for night parties and social events. visit my website :-
  Call Girls Mumbai &&
  Call Girls Andheri &&
  Call Girls Bandra &&
  Call Girls Vashi &&
  Call Girls Nerul &&
  Call Girls Sea Wood &&
  Call Girls Nri Complex &&
  Call Girls Chembur &&
  Call Girls Mumbai Airport &&  

Post a Comment
XML

Powered by Blogger

make money online blogger templates© 2006 TASEK PAUH blogspot | Blogger Templates by GeckoandFly.
Any part of the content or this blog can be reproduced without prior written permission.
Learn how to make money online | First Aid and Health Information at Medical Health