TASEK PAUH blogspot

Pembersihan Aqidah Pemurnian Ibadah (PAPI) bersama Us TUAN MOHD SAPUAN TUAN ISMAIL.


Hukum Wudhuk Dan Solat Bagi Pesakit Yang Menggunakan Beg Kolostomi

Pada bulan yang lepas (10/12/09), pihak Kelab Stoma HPRZ II, melalui Dr Zaidi telah menjemput saya untuk mengisi satu slot daripada kursus penjagaan stoma yang dianjurkan mereka. Saya mengucapkan terima kasih kepada pihak mereka kerana kesudian menjemput saya, terutamanya Dr Zaidi yang telah memperkenalkan dengan lebih dekat kepada saya berkaitan stoma. Saya juga merasakan apa yang dilakukan mereka adalah satu perkara yang sangat baik dan perlu dicontohi. Ini kerana mereka telah meletakkan satu slot untuk perbincangan hukum-hakam dalam kursus penjagaan kesihatan mereka. Ia sangat membantu para pesakit dan petugas berkaitan dalam beribadah kepada Allah SWT sekalipun dalam keadaan sakit. Dan pujian ini juga telah pun dinyatakan oleh sebahagian peserta kursus.

Untuk slot tersebut, saya telah menyediakan slide show untuk presentation. Saya sudah menyatakan dalam blog saya ini (dalam artikel lepas tentang komen buku Ustaz Yahya Usman) bahawa saya akan menyiarkan artikel berkaitannya, namun agak lewat bagi saya untuk menyiarkannya. Ini kerana saya bercadang untuk membuat satu artikel yang berbentuk ilmiah dan dilengkapkan dengan dalil-dalil. Namun, masa tidak mengizinkan saya, dan akhirnya ia kekal begitu sahaja.

Dan dalam artikel ini, saya ingin kongsikan apa yang saya bentangkan pada hari itu (dengan hanya sedikit tambahan), dan saya menganggap saya perlu menyiarkannya (walau kurang sempurna) kerana ia mungkin berguna untuk kita semua. Apatah lagi sudah ada yang bertanya dalam cbox tentang hukum ini (bila menimpa ayahnya), dan juga ada kenalan terdekat saya yang terpaksa memakai beg kolostomi tersebut.


Sebelum saya membincangkan hukum berkaitan stoma, ada baiknya saya memperkenalkan kolostomi dan stoma (mengikut apa yang saya mampu nyatakan)[1].

Kolostomi ialah satu lubang yang dibuat melalui proses pembedahan pada dinding abdomen yang mana sebahagian kecil daripada usus besar itu dibawa ke permukaan kulit. Lubang buatan yang baru ini, dipanggil sebagai stoma. Ia adalah bertujuan untuk memudahkan najis keluar, tanpa melalui tempat usus yang sakit atau rosak. (kerana tidak boleh dikeluarkan daripada saluran biasa). Kadang-kadang, lubang buatan ini dibuat pada saluran kencing, yang dipanggil urostomi. Dan pesakit yang dibuat stoma akan memakai beg kolostomi.

Bagi pesakit-pesakit yang terpaksa memakai beg kolostomi, kebanyakkan daripada mereka merasa was-was untuk menunaikan solat kerana dua sebab, iaitu ;-

1. Adakah wudhuk mereka terbatal dengan sebab keluar najis tanpa boleh dikawal ke dalam beg kolostomi?

2. Adakah mereka dianggap menganggung najis? Dan adakah mereka perlu mengosongkan beg kolostomi setiap kali mengambil wudhuk atau menunaikan solat?.

Dan di bawah ini ialah dua fatwa yang saya kumpul berkaitan hukum memakai beg kolostomi.

Hukum Wudhuk Dan Solat Bagi Pesakit Yang Menggunakan Beg Kolostomi

1- Keputusan Fatwa Muzakarah Jawatan Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Islam

Kategori : Perubatan

Tajuk : Hukum Pelaksanaan Ibadah Bagi Pesakit Yang Menggunakan Beg Kolostomi

i. Pesakit yang menggunakan beg kolostami dikategorikan sebagai mereka yang mengalami masalah dharurat dan tidak dianggap sebagai menanggung najis. Oleh itu, mereka tidak perlu mengosong atau membersihkan beg kolostami setiap kali berwudhu' atau menunaikan solat.

ii. Wudhu' yang diambil oleh pesakit harus digunakan untuk melaksanakan semua ibadah termasuk menunaikan solat fardhu sehingga wudhu' tersebut terbatal.

Oleh : Muzakarah Kali Ke-79, Tarikh Keputusan: 6 September 2007

Tarikh Muzakarah : 6 September 2007 hingga 8 September 2007

2- Keputusan Fatwa Negeri Kelantan Darul Naim

Setelah membincangkan isu ini dengan teliti, Mesyuarat Jamaah Ulama’ bersetuju memfatwakan seperti berikut :

1. Pesakit-pesakit yang terpaksa menggunakan beg kolostomi adalah termasuk di dalam golongan orang yang uzur syar’ie dan mereka tidak terikat dengan salah satu syarat yang membatalkan wudu’ untuk menunaikan solat iaitu keluar sesuatu daripada 2 jalan iaitu qubul dan dubur seperti yang disyaratkan kepada orang yang sihat.

2. Oleh itu, wudu’ mereka tidak terbatal walaupun najis keluar ke dalam beg kolostomi mereka. Keadaan mereka dihukumkan sebagaimana hukum seseorang yang mengalami silsu baul (air kencing sentiasa menitik) dan wanita yang mengalami istihadhoh. Dalam kedua-dua keadaan ini, telah disepakati oleh para fuqaha’ bahawa tidak terbatal wudu’ mereka walaupun najis telah keluar daripada 2 kemaluan mereka selepas mereka berwudu’ untuk menunaikan solat.

3. Penggunaan beg kolostomi juga boleh dianggap sebagai usus mekanikal iaitu pengganti kepada usus yang asal dan ia merupakan sebahagian daripada perut. Oleh itu selagi mana najis belum terkeluar daripada beg kolostomi ini, najis itu dikira masih berada di dalam badan pesakit dan wudu’ tidak akan terbatal dengan sebab keluar najis ke dalam beg tersebut.

4. Ketika hendak mengambil wudu’, pesakit-pesakit yang terpaksa menggunakan beg kolostomi ini tidak perlu mengosongkan beg kolostomi mereka setiap kali mengambil wudu’ kerana keuzuran mereka kecuali perkara itu tidak menyusahkan pesakit berkenaan. Mereka dikehendaki mengambil wudu’ apabila telah masuk waktu solat dan menyegerakan pelaksanaan solat sebaik sahaja berwudu’. Rujuk: e-fatwa.gov.my

Inilah dua fatwa yang telah difatwakan di Malaysia yang saya tau berhubung pemakaian beg kolostomi. Dan di sini, saya ingin berkongsi sebaghagian dalil dan hujah-hujah mereka pada pandangan saya.

Hujah-hujah

1- Yang membatalkan wudhuk ialah keluar sesuatu (apa sahaja) daripada dua jalan, iaitu qubul dan dubur. Namun dalam masalah ini najis yang keluar bukanlah daripada dua jalan tersebut. Kerana itu wudhuk mereka tidaklah terbatal.


قال الشافعي رضي الله عنه: وما كان سوى ذلك من قيء أو رعاف أو دم خرج من غير مخرج الحدث فلا وضوء في ذلك كما أنه لا وضوء في الجشأ المتغير ولا البصاق لخروجهما من غير مخرج الحدث. – الحاوي الكبير للماوردي، ج 1، ص 199، ط 1، 1994م، دار الكتب العلمية، بيروت.

Berkata Imam Syafie: “…muntah, pendarahan hidung, darah yang keluar bukan daripada jalan hadas, maka tidak perlu berwudhuk…sebagaimana tidak batal wudhuk pada sendawa yang berubah dan juga pada air liur, kerana ia keluar bukan dari tempat keluar hadas (qubul dan dubur)”. Rujuk al-Hawil Kabir, karangan Imam Mawardi.

قال الماوردي: وهذا كما قال ما خرج من البدن من غير السبيلين لا ينقض الوضوء سواء كان طاهرا كالدموع والبصاق أو كان نجسا كالقيء ودم الحجامة والفصاد والرعاف، وإنما عليه غسل ما ظهر من النجاسة على بدنه، وبه قال من الصحابة عبد الله بن عمر وابن عباس، ومن التابعين ابن المسيب والقاسم بن محمد، ومن الفقهاء مالك وربيعة وأبو ثور.
الحاوي الكبير للماوردي، ج 1، ص 200، ط 1، 1994م، دار الكتب العلمية، بيروت.

Berkata Imam Mawardi: “…apa sahaja yang keluar bukan daripada dua jalan tidaklah membatalkan wudhuk, samada yang keluar itu suci seperti air mata dan air liur, atau najis seperti muntah, darah berbekam dan pendarahan hidung…Dan ini adalah pendapat Ibn Umar, Ibn Abbas, (sahabah), Ibn al-Musayyab, al-Qasim bin Muhammad (tabien), Imam Malik, Rabiah dan Abu Thaur.”

Dalam masalah adakah mereka menanggung najis, maka antara hujah yang membenarkan ialah:-

عَنْ عَائِشَةَ جَاءَتْ فَاطِمَةُ بِنْتُ أَبِي حُبَيْشٍ إِلَى النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ فَقَالَتْ يَا رَسُولَ اللَّهِ إِنِّي امْرَأَةٌ أُسْتَحَاضُ فَلَا أَطْهُرُ أَفَأَدَعُ الصَّلَاةَ قَالَ لَا اجْتَنِبِي الصَّلَاةَ أَيَّامَ مَحِيضِكِ ثُمَّ اغْتَسِلِي وَتَوَضَّئِي لِكُلِّ صَلَاةٍ ثُمَّ صَلِّي وَإِنْ قَطَرَ الدَّمُ عَلَى الْحَصِيرِ

Aisyah r.a. menyatakan bahawa Fatimah binti Abi Hubaisy datang bertanya Nabi s.a.w.: “Wahai Rasulullah, saya seorang perempuan yang istihadhah (sentiasa keluar darah), kerana itu saya tidak suci, adakah saya boleh meninggalkan solat?” Jawab baginda: “Jangan…solatlah sekalipun darah itu menitis ke atas tikar”. Hadis riwayat Ahmad.

وَيُذْكَرُ عَنْ جَابِرٍ أَنَّ النَّبِيَّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ كَانَ فِي غَزْوَةِ ذَاتِ الرِّقَاعِ فَرُمِيَ رَجُلٌ بِسَهْمٍ فَنَزَفَهُ الدَّمُ فَرَكَعَ وَسَجَدَ وَمَضَى فِي صَلَاتِهِ
وَقَالَ الْحَسَنُ مَا زَالَ الْمُسْلِمُونَ يُصَلُّونَ فِي جِرَاحَاتِهِمْ

Jabir menyatakan bahawa dalam satu peperangan, seorang lelaki dipanah dan darahnya mengalir, namun dia masih meneruskan solatnya dengan rukuk dan bersujud. Hadis riwayat Bukhari “muallaq”.

Al-Hasan (Basri) menyatakan bahawa kaum muslimin sentiasa bersolat sekalipun dengan luka-luka mereka.

Dan sebagai peringatan, saya menyatakan janganlah sekali-kali kita meninggalkan solat walau dalam keadaan apa sekalipun. Bahkan para pesakit lebih patut untuk tidak meninggalkan solat. Firman Allah SWT:

فَلَوْلَا إِذْ جَاءَهُمْ بَأْسُنَا تَضَرَّعُوا وَلَكِنْ قَسَتْ قُلُوبُهُمْ وَزَيَّنَ لَهُمُ الشَّيْطَانُ مَا كَانُوا يَعْمَلُونَ

“Tetapi mengapakah ketika datang kepada mereka seksaan kami, mereka tidak merendah diri (berdoa dan bertaubat memohon keampunan), bahkan hati mereka telah menjadi keras dan syaitan (memperdayakan mereka dengan) menampakkan indah (baik) apa yang mereka lakukan”. Surah al-An’am: 43

Dan semoga kita semua terselamat daripada penyakit yang membahayakan. Berdoalah kepada Allah SWT dengan doa ini supaya kita terselamat daripada bahaya penyakit tersebut.

الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِي عَافَانِي وَمَا ابْتَلانِي وَفَضَّلَنِي عَلَى كَثِيرٍ مِنْ خَلْقِهِ تَفْضِيلا

“Segala puji bagi Allah SWT yang memberikanku keafiatan, dan Dia tidak mengujiku (dengan bala ini), dan Dia mengurniakan kepadaku pelbagai kurniaan mengatasi ramai di kalangan makluk-makhlukNya”.

[1] A colostomy is a surgically created opening in the abdomen through which a small portion of the colon is brought up to the surface of the skin. This new opening, called a stoma, allows stool to pass directly out of the body, bypassing a diseased or damaged section of the colon. …A stoma is an artificial opening to or from the intestine (which is also known as the gut or bowel) on the abdominal wall usually created by a surgeon. Occasionally, it is an artificial opening in the urinary tract, called a urostomy. (rujuk www.stomacare.org.my)

Labels: , ,

21 Responses to “Hukum Wudhuk Dan Solat Bagi Pesakit Yang Menggunakan Beg Kolostomi”

 1. # Anonymous zenneera

  salam ust, ana nak tanya..
  bagaimana pula dengan solat seorang tua yang uzur (seperti sakit sendi untuk bergerak), sehingga terpaksa memakai pampers dan berkemungkinan najisnya terkena tempat tidurnya. adakah solatnya sah sekadar mengambil wudhu' sahaja. ataupun die perlu menukar pampers dan tempat tidurnya? bolehkah diqiaskan dengan hukum colonostomy diatas? mohon penjelasan ustaz..jazakallah khairan katheera~  

 2. # Blogger dongdong32
 3. # Blogger zhengjunxia
 4. # Blogger Lin Shijun
 5. # Blogger Meiqing Xu
 6. # Blogger Unknown

  Mohon penjelasan hukum kepada mereka ini berkaitan solat jumaat
   

 7. # Blogger ninest123 Ninest
 8. # Blogger ninest123 Ninest
 9. # Blogger ninest123 Ninest
 10. # Blogger ninest123 Ninest
 11. # Anonymous Anonymous

  ibarat mawardi yang dibawa tidak وقع موقع البحث . ibarat itu untuk untuk masalah muntah, hidung berdarah dan darah yang keluar dari tubuh badan dan seumpanya. perkara2 ini membatakan wuduk mengikut mazhab selain mazhab Syafie. jadi ibarah yang dibawa itu untuk menolak pendapat-pendapat ini, bukan membahaskan masalah yang di atas. kalau nak tengok masalah yang di atas maka ianya ada disebutkan sebelum itu. boleh tengok balik hawi kabir juzuk 1 ms 177.
   

 12. # Blogger soma taha
 13. # Blogger roba. gad3

  Great article! We are linking to this great article on our site. Keep up the good writing.

  http://www.prokr.net/2016/09/cleaning-villas-and-houses-company-in-yanbu.html
  http://www.prokr.net/2016/09/cleaning-company-al-madina.html

   

 14. # Blogger عبده العمراوى
 15. # Blogger قمم التميز
 16. # Blogger rehabgad1
 17. # Blogger مروة محمد

  شركة عزل اسطح بالدمام 050051283 افضل شركة عوازل بالرياض
  شركة عزل واحدة من أفضل افضل شركات العوازل بالرياض المتخصصة في تقديم أفضل خدمات العزل المتنوعة مع توفير أفضل أنواع المواد العازلة التي لا نستغني عنها مع توفير أطول مدة ضمان بأقل الأسعار الممكنة.
  شركة عزل دائما ما تسعي لتقديم كل ما هو جديد وحصري فى مجالات العزل المختلفة من خلال اتباع أحدث الطرق والأساليب العلمية والتكنولوجية الحديثة ومن خلال الاعتماد على فريق عمل متميز بالكفاءة والخبرة والعمل في مجالات العزل المختلفة مع العمر الطويل .

  افضل شركة عزل اسطح بالرياض
  افضل شركات العوازل بالرياض
  افضل شركة عوازل اسطح وخزانات
  شركة عزل الاسطح بالرياض وبالدمام
  اقوي شركة عزل اسطح
  شركة عزل اسطح
   

 18. # Blogger مروة محمد  افضل شركة عزل اسطح بالرياض
  هناك العديد من أنواع العزل التي توفرها شركة عزل للأسطح ، ونظراً لما تتمتع به شركة عزل الاسطح بالرياض من خبرة طويلة في مجال العزل فقد استطاعت أن تحقق أعلى وأفضل مستوى من خدمات عزل الاسطح، ومن أهم خدمات عزل الاسطح التي توفرها شركة عزل الاسطح بالدمام

  افضل شركة عزل اسطح بالدمام
  عزل اسطح عزل مائي عزل حراري بالدمام
  عزل مائي
  افضل شركة عزل مائي بالدمام
  افضل طرق عوازل الاسطح بالدمام
  شركة عزل اسطح بالدمام الاحساء الجبيل
  افضل شركة عزل الاسطح بالمنطقة الشرقية
  افضل شركة عزل فوم بالرياض
  شركة عزل اسطح بالرياض
  شركة عزل اسطح وخزانات بالدمام


   

 19. # Blogger Yaro Gabriel
 20. # Blogger على جمال
 21. # Blogger Dida ELhaik

  عملائنا الكرام اذا كنت تبحث عن افضل واقوي شركة شركة تركيب اثاث ايكيا بالرياضفى هذا المجال كما انها تتميز بالصدارة بين الكثير من الشركات المتواجدة في الرياض
  شركة تركيب اثاث ايكيا بالرياض
  كما اننا نتميز عن باقي الشركات بأننا لدينا افضل الطرق وافضل الادوات والمعدات فى تركيب غرف النوم الصيني

  كما اننا متقدمين عملائنا الكرام بتقديم افضل خدمات فني تركيب اثاث ايكيا بالرياضمع توفير امهر الفنيين في تركيب اثاث ايكيا كما اننا نعلم جيدا تعدد حاجات عملائنا من احتياج الفنيين والمتخصصين في عمليات فك وتركيب اثاث ايكيا بالرياض واحتاجهم لتواجد المساعدين لانجاز مهامهم بدقة وعلي اكمل وجة ممكن
  كما اننا نقدم العديد من الديكورات المختلفة والتصميمات الساحرة واحدث الالوان العصرية التي لن تجدوها الا من خلال تركيب اثاث ايكيا بالرياض كما اننا نوفرها بأحدث الموديلات التي تتناسب مع احتياجات جميع عملائنا
  فأننا نحيط علمكم اذا كنت تريد تركيب اي اثاث في منزلك فلديك
  لزيارة موقعنا
  https://lwmt4.com/%D8%B4%D8%B1%D9%83%D8%A9-%D8%AA%D8%B1%D9%83%D9%8A%D8%A8-%D8%A7%D8%AB%D8%A7%D8%AB-%D8%A7%D9%8A%D9%83%D9%8A%D8%A7-%D8%A8%D8%A7%D9%84%D8%B1%D9%8A%D8%A7%D8%B6/  

Post a Comment
XML

Powered by Blogger

make money online blogger templates© 2006 TASEK PAUH blogspot | Blogger Templates by GeckoandFly.
Any part of the content or this blog can be reproduced without prior written permission.
Learn how to make money online | First Aid and Health Information at Medical Health