TASEK PAUH blogspot

Pembersihan Aqidah Pemurnian Ibadah (PAPI) bersama Us TUAN MOHD SAPUAN TUAN ISMAIL.


Perkara Yang Dilarang Dilakukan Ketika Solat

Solat merupakan munajat antara seorang hamba dengan tuhannya. Kerana itu, ia mestilah dilakukan dengan sebaik mungkin. Bila bertakbiratul ihram, maka itu bererti bermulanya munajat dengan Allah, maka perkara-perkara keduniaan yang halal sebelum itu diharamkan kerana menjaga adab munajat dengan Allah SWT. Kerana itu banyak perkara yang dilarang ketika bersolat, dan antaranya ialah perkara-perkara berikut:-

1- Sengaja Membatalkan solat

Haram sengaja membatalkan solat dengan bercakap, bergurau senda dan sebagainya. Ini kerana solat merupakan munajat antara manusia dengan Allah SWT. Maka tidak sepatutnya meninggalkan munajat dengan Allah SWT tanpa ada ada alasan yang munasabah. Firman Allah:

﴿ يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا أَطِيعُوا اللَّهَ وَأَطِيعُوا الرَّسُولَ وَلَا تُبْطِلُوا أَعْمَالَكُمْ

Ertinya: “Wahai orang-orang yang beriman, taatilah Allah dan taatilah Rasul dan janganlah kamu batalkan (rosakkan) amalan-amalanmu”. Surah Muhammad: 33.

2- Bercakap Ketika Bersolat

Haram bercakap semasa solat, walaupun sedikit. Bahkan ia membatalkan solat. Zaid bin Arqam r.a. menceritakan:

كُنَّا نَتَكَلَّمُ فِيْ الصَّلاَةِ، يُكَلِّمُ أَحَدُنَا أَخَاهُ فِيْ حَاجَتِهِ حَتَّى نَزَلَتْ هَذِهِ الآيَةِ ﴿ حَافِظُواْ عَلَى الصَّلَوَاتِ والصَّلاَةِ الْوُسْطَى وَقُومُواْ لِلّهِ قَانِتِينَ فَأُمِرْنَا بِالسُّكُوْتِ. متفق عليه.

Ertinya: “Kami (para sahabat) dahulunya semasa solat, di mana salah seorang daripada kami bercakap dengan saudaranya (yang berada di sebelahnya) tentang sesuatu urusannya, sehinggalah turunnya ayat ini : “Jagalah semua solat, dan (jagalah) solat wustha (solat asar), dan berdirilah kerana Allah (dalam solatmu) dengan khusyu (2:238), lalu kami diperintahkan supaya diam (dan jangan bercakap)”. Riwayat Bukhari dan Muslim.

Dan pernah satu kali, seorang lelaki tasymitkan orang yang bersin, lalu Rasulullah s.a.w. bersabda:

إِنَّ هَذِهِ الصَّلاَةَ لاَ يَصْلُحُ فِيْهَا شَيْءٌ مِنْ كَلاَمِ النَّاسِ، إِنَّمَا هُوَ التَّسْبِيْحُ وَالتَّكْبِيْرُ وَقِرَاءَةُ القُرْآنِ.

Sesungguhnya solat ini sedikitpun tidak boleh ada percakapan. Ia hanyalah tasbih, takbir dan bacaan al-Qur’an. Hadis riwayat Muslim.

3- Berpaling Samada Ke Kanan Atau Ke Kiri

Memalingkan dada dari arah kiblat membatalkan solat. Dan berpaling muka juga dilarang dalam solat, sekalipun ia tidak membatalkannya. Abu Zar r.a. menyatakan bahawa Rasulullah s.a.w. bersabda:

لاَ يَزَالُ اللهُ مُقْبِلاً عَلَى الْعَبْدِ مَا لَمْ يَلْتَفِتْ، فَإِذَا صَرَفَ وَجْهَهُ اِنْصَرَفَ عَنْهُ.

Ertinya: “Allah SWT sentiasa memandang kepada seseorang hamba (semasa solatnya) selagi mana dia tidak berpaling. Bila dia memalingkan mukanya, maka Allah akan meninggalkannya”. Hadis riwayat al-Hakim dan lain-lain, dan beliau menganggap sanadnya sohih, dan ia dispersetujui oleh Imam az-Zahabi.

Aisyah r.a. pula bertanya tentang berpaling dalam solat, lalu Rasulullah s.a.w. bersabda:

هُوَ اخْتِلاَسٌ يَخْتَلِسُهُ الشَّيْطَانُ مِنْ صَلاَةِ الْعَبْدِ

Ertinya: “Ia merupakan satu rampasan yang berjaya dilakukan dengan begitu pantas oleh syaitan dalam solat seseorang hamba”. Hadis riwayat Bukhari.

4- Mendongak Ke Atas

Anas bin malik menyatakan bahawa Rasulullah s.a.w. bersabda:

مَا بَالَ أَقْوَامٌ يَرْفَعُوْنَ أَبْصَارَهُمْ إِلَى السَّمَاءِ فِيْ صَلاَتِهِمْ...لَيَنْتَهُنَّ عَنْ ذَلِكَ أَوْ لَتُخْطَفَنَّ أَبْصَارَهُمْ.

Ertinya: “Mengapakah adanya orang-orang yang mengangkatkan mata mereka ke langit dalam solat mereka. (Anas berkata: baginda bersungguh-sungguh melarangnya sehinggakan baginda bersabda:) Hendaklah mereka berhenti melakukan demikian atau akan dibutakan mata mereka”. Hadis riwayat Bukhari dan Muslim.

5- Tidak Menyempurnakan Rukun

Setiap rukun solat mestilah dilakukan dengan sempurna. Rukun yang dilakukan dengan tidak memenuhi syarat yang dituntut menyebabkan solat tidak sah. Imam Bukhari meriwayatkan bahawa Huzaifah r.a. melihat seorang lelaki yang tidak menyempurnakan rukuk dan sujud dalam solatnya, lalu beliau menyatakan: “Engkau tidaklah bersolat. Dan jika kamu mati dalam keadaan ini, maka kamu mati dalam keadaan tidak mengikut ajaran Nabi Muhammad s.a.w.”. Abu Qatadah r.a. meriwayatkan bahawa Nabi s.a.w. bersabda:

أَسْوَأُ النَّاسِ سَرِقَةً الَّذِيْ يَسْرِقُ مِنْ صَلاَتِهِ، قَالُوْا يَا رَسُولَ اللهِ، وَكَيْفَ يَسْرِقُ مِنْ صَلاَتِهِ؟ قَالَ: لاَ يُتِمُّ رُكُوعَهَا وَلاَ سُجُودَهَا.

Ertinya: “Orang yang paling jahat dalam mencuri ialah orang yang mencuri dalam solatnya”. Lalu mereka bertanya: Bagaimanakah dia mmencuri dalam solatnya? Baginda s.a.w. menjawab: “Dia tidak menyempurnakan rukuk dan sujudnya”. Hadis sohih riwayat Ahmad dll.

6- Waswas

Orang yang waswas sebenarnya orang yang beribadah kepada Allah SWT mengikut hawa nafsunya, dan bukan dengan cara yang dikehendaki Allah sebagaimana yang diajar oleh Rasulullah s.a.w. Kerana ini, amalan waswas bukan sahaja menyusahkan diri sendiri, bahkan berdosa dan akan rugi di akhirat kerana amalannya tidak akan diterima oleh Allah SWT. Aisyah r.a. menyatakan bahawa Nabi s.a.w. bersabda:

مَنْ أَحْدَثَ فِيْ أَمْرِنَا هَذَا مَا لَيْسَ مِنْهُ فَهُوَ رَدٌّ.

Ertinya: “Sesiapa yang mereka-reka dalam urusan kami ini (agama) satu perkara yang bukan daripadanya (ajarannya), maka ia (perkara tadi) ditolak (tidak diterima Allah)”. Hadis riwayat Bukhari dan Muslim.

Namun kebanyakan orang yang waswas telah diperdayakan syaitan, yang mana mereka menganggap apa yang dilakukan adalah supaya solatnya sah dan dia adalah orang yang cermat dalam melaksanakan amal ibadat. Semoga kita terselamat daripada bala ini. Amin.

Labels: ,

13 Responses to “Perkara Yang Dilarang Dilakukan Ketika Solat”

 1. # Anonymous Anonymous

  Assalamu'alaikum Ustaz, saya ingin bertanya, ada sesetengah orang semasa tashud akhir dalam solat, sepatutnya beliauy duduk separuh punggungnya diatas kaki kirinya (dibahagian tumitnya), manakala hujung kaki kiri (iaitu ibu kakikiri) kira-kira sama dengan pergelangan kaki. Komen saya ialah ada orang yang duduk tashud akhie dengan kedudukan kaki kirinya terjelur keluar begitu panjang senhingga kena jamaah sebelah dan mengganggu khasyuk solat jamaah tersebut. Mohon komen Ustaz. Terima kasih  

 2. # Blogger Unknown
 3. # Blogger Unknown
 4. # Blogger Unknown
 5. # Blogger Unknown
 6. # Blogger Fangyaya
 7. # Blogger Unknown
 8. # Blogger Unknown
 9. # Blogger Farhan Tanvir

  Very interesting blog. Alot of blogs I see these days don't really provide anything that I'm interested in, but I'm most definately interested in this one. Just thought that I would post and let you know
  Automobile Image Editing
   

 10. # Blogger Unknown
 11. # Blogger yanmaneee
 12. # Blogger yanmaneee
 13. # Blogger yanmaneee
Post a Comment
XML

Powered by Blogger

make money online blogger templates© 2006 TASEK PAUH blogspot | Blogger Templates by GeckoandFly.
Any part of the content or this blog can be reproduced without prior written permission.
Learn how to make money online | First Aid and Health Information at Medical Health