TASEK PAUH blogspot

Pembersihan Aqidah Pemurnian Ibadah (PAPI) bersama Us TUAN MOHD SAPUAN TUAN ISMAIL.


Zahid, isteri jatuh motosikal di Sumatera

Berita terkini projek kerajaan BN 'raja jalan raya'!

Oleh SHAHRULLIZAN RUSLI

SIBOLGA, Sumatera Utara, 2 Mei (Bernama) - Timbalan Menteri Penerangan Datuk Ahmad Zahid Hamidi terjatuh dari motosikal berkuasa tingginya hari ini semasa mengetuai konvoi "Tour De Indonesia 2007" sejauh 200 kilometer dari Parapat ke Sibolga, Sumatera Utara.

Ahmad Zahid ketika itu menunggang motosikal BMW 1200cc bersama isterinya, Datin Hamidah Khamis, bagaimanapun kedua-dua mereka tidak mengalami kecederaan dan dapat meneruskan perjalanan menggunakan motosikal yang sama.

Beliau hilang kawalan dan terjatuh semasa melalui laluan yang digelar "Kelok Seribu" oleh penunggang motosikal Indonesia kerana mempunyai ratusan selekoh.

Zahid yang juga pengerusi eksekutif Gabungan Persatuan Superbikers Malaysia (SAM) mengetuai konvoi lawatan 15 hari, yang menyaksikan 50 buah motosikal berkuasa tinggi Malaysia mengembara sejauh 3,585km merentasi beberapa tempat di Indonesia.

Kawasan yang dilalui ialah Parapat, Sibolga, Bukit Tinggi, Jambi, Palembang, Bandar Lampung, Jakarta, Bogor, Bandung, Magelang, Yogyakarta, Solo, Surabaya, Lavina, Denpasar dan Kuta.

Matlamat konvoi itu ialah untuk memperkenalkan Malaysia sebagai pusat pelancongan yang menarik sejajar dengan promosi Tahun Melawat Malaysia 2007.

"Kelok Seribu" adalah satu-satunya jalan yang paling elok boleh digunakan oleh pasukan konvoi dari Parapat ke Sibolga dan penunggang Malaysia sering dinasihatkan oleh penunggang tempatan dari Ikatan Motor Besar Indonesia (IMBI) supaya berhati-hati ketika melaluinya.

Ahmad Zahid juga bukan mangsa pertama kerana terdahulu, sebuah trak bantuan konvoi Malaysia tertanggal tayar belakangnya, disebabkan jalan yang rosak dan dipenuhi lubang.

Sejam kemudian, seorang penunggang motosikal IMBI yang tidak diketahui identitinya dan membawa motosikal mewah seberat 300kg jenis Honda Goldwing, terbabas memasuki gaung tetapi beliau berjaya melompat ke tebing manakala motosikalnya rosak.

Cabaran melalui "Lengkok Seribu" bagaimanapun berbaloi kerana selepas berjam-jam melalui pedalaman Indonesia itu yang setiap selekohnya berbahaya, pasukan konvoi menikmati laluan terowong "Lubang Batu" yang di atasnya terdapat sebatang sungai dengan air terjun mengalir sekaligus menandakan konvoi sudah memasuki Sibolga, sebuah bandar kecil yang dihimpit Lautan Hindi.

Seorang peserta konvoi, Ahmad Razlan Ahmad, 35, yang pertama kali menyertai konvoi seumpama itu mengakui pengalaman melalui laluan dari bandar Medan sehingga ke Sibolga sangat mencabar dan menggerunkan.

"Kami mengalami pengalaman yang amat mengejutkan kerana ia tidak sama langsung dengan jalan raya di Malaysia," katanya kepada pemberita Malaysia.

Beliau berkata bukan sekadar laluan yang mencabar, sikap sesetengah pengguna jalan raya di sini juga amat berbeza.

"Di sini walaupun diiringi polis tempatan, penduduk yang menggunakan kenderaan masih mencelah sesuka hati dalam kalangan penunggang konvoi," katanya.

Beliau bagaimanapun mengaku semua cabaran itu terbayar apabila melihat kecantikan menakjubkan bumi Indonesia seperti Tasik Danau Toba, yang menjadi tarikan pelancong.

Konvoi 90 anggota itu tiba di Pelabuhan Balawan, Indonesia, Selasa lepas dengan menaiki Kapal KD Mahawangsa milik Tentera Laut Diraja Malaysia dan mereka disertai kumpulan 20 motosikal besar dari IMBI, pasukan bantuan, mekanik, penunggang simpanan dan wakil media. BERNAMA

Labels: ,

3 Responses to “Zahid, isteri jatuh motosikal di Sumatera”

 1. # Anonymous Anonymous

  Malang sungguh ...

  Kalau tidak, sudah tentu ada pilihanraya kecil

  Tentu berlaku durian runtuh yang melariskan banyak barangan, terutamanya kain kain batik, beras, gula dan susu !

  Itulah paradigma hadhari badawi  

 2. # Anonymous Obat Ejakulasi Dini paling Ampuh

  terima kasih banyak nih informasinya. Semoga selalu sukses.  

 3. # Anonymous Obat Tradisional Asma yang paling Ampuh

  nice sob  

Post a Comment
XML

Powered by Blogger

make money online blogger templates© 2006 TASEK PAUH blogspot | Blogger Templates by GeckoandFly.
Any part of the content or this blog can be reproduced without prior written permission.
Learn how to make money online | First Aid and Health Information at Medical Health