TASEK PAUH blogspot

Pembersihan Aqidah Pemurnian Ibadah (PAPI) bersama Us TUAN MOHD SAPUAN TUAN ISMAIL.


Ciri-Ciri Orang Yang Beriman (Siri 2)


Kesebelas: Berkasih sayang dan sentiasa memperbaiki hubungan sesama mereka. Firman Allah SWT:
Ertinya: “Orang-orang beriman itu adalah bersaudara, kerana itu damaikanlah (perbaikilah hubungan) antara kedua saudaramu itu dan bertaqwalah kepada Allah, supaya kamu mendapat rahmat”. Surah al-Hujurat: 10. Mereka akan saling bertegur sapa sesama Islam, samada saudara yang mereka sudah kenali ataupun tidak. Abu Hurairah r.a. meriwayatkan bahawa Rasulullah s.a.w. bersabda:

لاَ تَدْخُلُونَ الْجَنَّةَ حَتَّى تُؤْمِنُوْا، وَلاَ تُؤْمِنُوْا حَتَّى تَحَابُّوْا، أَوَلاَ أَدُلُّكُمْ عَلَى شَيْءٍ إِذَا فَعَلْتُمُوْهُ تَحَابَبْتُمْ ؟ أَفْشُوْا السَّلاَمَ بَيْنَكُمْ.

Ertinya: “Kamu tidak akan masuk syurga melainkan setelah kamu beriman. Dan kamu tidak akan beriman melainkan setelah kamu berkasih sayang (sesama kamu). Mahukan kamu aku tunjukkan satu perkara yang mana jika kamu amalkan kamu akan saling berkasih sayang? Sebarkanlah salam antara kamu (itulah yang boleh membawa kasih sayang)”. Hadis riwayat Muslim. Kasih sayang ada pada mereka pada saudara seagama mereka, menjadikan mereka inginkan supaya saudara mereka juga berada dalam hidayah dan petunjuk Allah SWT dan juga mengecapi kesenangan duniawi, sebagaimana yang mereka kecapi. Anas r.a. meriwayatkan bahawa Nabi s.a.w. bersabda:

لاَ يُؤْمِنُ أَحَدُكُمْ حَتَّى يُحِبَّ لأَخِيْهِ مَا يُحِبُّ لِنَفْسِهِ
Ertinya: “Tidak beriman seseorang kamu sehinggalah dia sukakan kepada saudaranya apa yang dia sukakan untuk dirinya”. Hadis riwayat Bukhari dan Muslim.

Kedua belas: Akan menerima segala ajaran Allah SWT dan tidak akan mengikut telunjuk syaitan yang mahukan supaya meninggalkan seluruh perintah Allah SWT atau hanya mengambil perintah yang tertentu sahaja. Firman Allah SWT:
Ertinya: “Wahai orang-orang yang beriman, masuklah kamu ke dalam Islam (secara) keseluruhan, dan janganlah kamu turut jejak langkah syaitan. Sesungguhnya syaitan itu musuh yang nyata bagimu”. Surah al-Baqarah: 208.

Ketiga belas: Orang yang beriman adalah orang yang mendirikan solat, memberikan zakat, mentaati Allah dan mengajak melakukan kebaikan dan mencegah kemungkaran. Firman Allah SWT:
Ertinya: “Dan orang-orang yang beriman, lelaki dan perempuan, sebahagian mereka (adalah) menjadi penolong bagi sebahagian yang lain. Mereka menyuruh (mengerjakan) yang ma'ruf, mencegah dari yang munkar, mendirikan solat, menunaikan zakat dan mereka taat pada Allah dan RasulNya. Mereka itu akan diberi rahmat oleh Allah; Sesungguhnya Allah Maha Perkasa lagi Maha Bijaksana”. Surah at-Taubah: 71
Mereka tidak akan meninggalkan solat, walau apa keadaan sekalipun. Ini kerana mereka memahami bahawa meninggalkan solat boleh membawa kepada kekafiran.

إِنَّ بَيْنَ الرَّجُلِ وَبَيْنَ الشِّرْكِ وَالْكُفْرِ تَرْكُ الصَّلاَةِ

Ertinya: “Sesungguhnya antara seorang lelaki dan syirik dan kekufuran ialah meninggalkan solat”. Ertinya dinding yang menghalang seseorang daripada menjadi kafir dan syirik ialah solat. Jika ditinggalkan solat, maka dia akan masuk ke lembah kekafiran dan syirik, dan tiada lagi dinding penghalang. Hadis riwayat Muslim.
Mereka juga sekali-kali tidak akan meninggalkan membayar zakat, kerana kewajiban berzakat sentiasa disebut bersama dengan kewajiban solat. Kerana inilah, Saidina Abu Bakar (Khalifah Rasulullah s.a.w.) menyatakan: “Demi Allah, aku akan perangi orang yang memisahkan antara solat dan zakat (hanya bersolat tetapi enggan berzakat). Sesungguhnya zakat itu tanggung jawab harta yang wajib ditunaikan”. Riwayat Bukhari.

Keempat belas: Sentiasa berwaspada daripada melakukan kemaksiatan kepada Allah dan sentiasa menjaga dirinya dan kaum keluarganya daripada neraka. Firman Allah SWT:
Ertinya: “Wahai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang mana bahan bakarnya adalah manusia dan batu”. Surah at-Tahrim: 6. Firman Allah SWT:
Ertinya: “Dan suruhlah keluargamu mendirikan solat dan bersabarlah kamu dalam mengerjakannya. Kami tidak meminta rezeki daripadamu, (bahkan) Kamilah yang memberi rezeki kepadamu. Dan balasan (yang baik) itu adalah bagi orang yang bertakwa”. Surah Ta Ha: 132.

Kelima belas: Memberikan didikan dan ajaran Islam kepada anak-anak. Seorang mukmin yang sebenar tidak akan mengabaikan tanggung jawab mendidik anak-anaknya. Ini kerana, dia mengerti bahawa dialah yang akan mencorakkan mereka. Abu Hurairah r.a. meriwayatkan bahawa Nabi s.a.w. bersabda:

مَا مِنْ مَوْلُوْدٍ إِلاَّ يُوْلَدُ عَلَى الْفِطْرَةِ، فَأَبَوَاهُ يُهَوِّدَانِهِ أَوْ يُنَصِّرَانِهِ أَوْ يُمَجِّسَانِهِ.

Ertinya: “Tidak ada anak yang dilahirkan melainkan mereka dilahirkan dalam keadaan fitrah (suci bersih). Maka kedua ibu bapalah yang menjadikan dia Yahudi atau Kristian atau Majusi”. Hadis riwayat Bukhari dan Muslim.
Dan dalam al-Qur’anul Karim, Allah SWT telah menceritakan kepada kita tentang bagaimana seorang mukmin yang kuat imannya mendidik anaknya. Firman Allah SWT:
Ertinya: “12. Dan sesungguhnya Kami telah berikan hikmat kepada Luqman, iatu: "Bersyukurlah kepada Allah. Dan sesiapa yang bersyukur (kepada Allah), maka sesungguhnya dia bersyukur untuk dirinya sendiri; dan sesiapa yang kufur (tidak bersyukur), maka sesungguhnya Allah itu Maha Kaya lagi Maha Terpuji".
13. Dan (ingatlah) ketika Luqman berkata kepada anaknya, ketika dia memberi pelajaran kepadanya: "Wahai anakku, janganlah kamu mensyirikkan Allah, sesungguhnya mensyirikkan (Allah) adalah benar-benar kezaliman yang besar".
14. Dan Kami perintahkan kepada manusia (berbuat baik) kepada dua orang ibu- bapanya. Ibunya telah mengandungnya dalam keadaan lemah yang bertambah-tambah, dan menyusunya dalam dua tahun. Bersyukurlah kepadaku dan kepada dua ibu bapamu. Hanya kepada Aku sahajalah (kamu) kembali.
15. Dan jika keduanya memaksamu untuk mensyirikkan dengan Aku sesuatu yang tidak ada pengetahuanmu tentang itu (tentang kebenarannya), maka janganlah kamu mentaati keduanya, dan hubungilah keduanya di dunia dengan baik, dan ikutilah jalan orang yang kembali kepadaKu (jalan orang yang beriman). Kemudian (kesudahannya) hanya kepada Akulah kamu kembali, maka Aku akan ceritakan kepadamu apa yang telah kamu kerjakan.
16. (Luqman berkata): "Hai anakku, sesungguhnya jika ada (sesuatu perbuatan) seberat biji sawi, dan berada dalam batu atau di langit atau di dalam bumi, nescaya Allah akan mendatangkannya (membalasinya). Sesungguhnya Allah Maha Halus ilmuNya (ilmu Allah itu meliputi segala sesuatu bagaimana kecilnya sekalipun) lagi Maha Mengetahui.
17. Hai anakku, dirikanlah solat dan suruhlah (manusia) mengerjakan yang baik dan cegahlah (mereka) dari perbuatan yang mungkar dan bersabarlah terhadap apa yang menimpa kamu. Sesungguhnya yang demikian itu termasuk hal-hal yang diwajibkan (oleh Allah).
18. Dan janganlah kamu memalingkan mukamu dari manusia (kerana sombong) dan janganlah kamu berjalan di muka bumi dengan angkuh. Sesungguhnya Allah tidak sukakan orang-orang yang sombong lagi membanggakan diri.
19. Dan sederhanalah kamu dalam berjalan (janganlah terlampau cepat dan jangan pula terlalu lambat) dan rendahkanlah suaramu (jangan nyaringkannya tanpa faedah). Sesungguhnya seburuk-buruk suara ialah suara keldai”. Surah Luqman: 12-19.

Keenam belas: Sentiasa meninggalkan dosa-dosa besar. Keimanan dan kecintaan mereka kepada Allah menyebabkan mereka malu dan takut untuk melakukan dosa, apatah lagi dosa-dosa besar. Firman Allah SWT:
Ertinya: “Wahai orang-orang yang beriman, bertakwalah kepada Allah dan tinggalkan saki baki riba, jika kamu orang-orang yang beriman”. Surah al-Baqarah: 278.
Ertinya: “Wahai orang-orang yang beriman, sesungguhnya (meminum) arak, berjudi, (berkorban untuk) berhala, mengundi nasib dengan panah, adalah najis, termasuk perbuatan syaitan. Maka jauhilah perbuatan-perbuatan itu agar kamu berjaya”. Surah al-Maidah: 90.
Mereka memahami, bahawa keimanan yang ada pada mereka sudah tentu akan menghalang mereka daripada melakukan dosa dan maksiat. Abu Hurairah r.a. meriwayatkan bahawa Rasulullah s.a.w. bersabda:

لاَ يَزْنِيْ الزَّانِيْ حِيْنَ يَزْنِيْ وَهُوَ مُؤْمِنٌ، وَلاَ يَشْرَبُ الْخَمْرَ حِيْنَ يَشْرَبُ وَهُوَ مُؤْمِنٌ، وَلاَ يَسْرِقُ حِيْنَ يَسْرِقُ وَهُوَ مُؤْمِنٌ، وَلاَ يَنْتَهِبُ نُهْبَةً يَرْفَعُ النَّاسُ إِلَيْهِ فِيْهَا أَبْصَارُهُمْ وَهُوَ مُؤْمِنٌ.

Ertinya: “Tidak akan berzina orang yang berzina semasa dia melakukan zina, dalam keadaan dia beriman. Dan tidak akan minum arak (orang yang meminumnya) dalam keadaan dia beriman, dan tidak akan merompak ( si perompak) yang menyebabkan orang hanya (mampu) melihat rompakan itu (dan tidak mampu menghalangnya) dalam keadaan dia beriman”. Hadis riwayat Bukhari dan Muslim.

Ketujuh belas: Mempunyai akhlak yang baik. Orang yang beriman memahami bahawa akhlak yang baik merupakan tanda keimanan seseorang. Abu Hurairah r.a. meriwayatkan bahawa Rasulullah s.a.w. bersabda:

أَكْمَلُ الْمُؤْمِنِيْنَ إِيْمَانًا أَحْسَنُهُمْ خُلُقًا.

Ertinya: “Orang mukmin yang paling sempurna imannya ialah yang paling baik akhlaknya”. Hadis sohih riwayat Abu Daud dan Tirmizi. Mereka menyedari batapa tinggi nilainya akhlak yang baik di sisi Allah SWT. Abu ad-Darda’ r.a. menyatakan bahawa Rasulullah s.a.w. bersabda:

لَيْسَ شَيْءٌ أَثْقَلَ فِيْ الْمِيْزَانِ مِنْ خُلُقٍ حَسَنٍ.

Ertinya: “Tidak ada satu perkara yang lebih berat pada timbangan di akhirat berbanding akhlak yang baik”. Hadis riwayat Ahmad dengan sanad yang sohih. Kerana itu, mereka akan sentiasa menjauhkan diri daripada akhlak-akhlak yang buruk, seperti buruk sangka, mencari kesalahan orang lain, mengumpat, mencaci, mengadu dumba dan sebagainya. Firman Allah SWT:
Ertinya: “Wahai orang-orang yang beriman, jauhilah kebanyakan daripada buruk sangka (curiga), kerana sebahagian dari buruk sangka itu adalah dosa. Dan janganlah mencari-cari keburukan orang lain dan janganlah mengumpat satu sama lain. Adakah di antara kamu yang suka memakan daging saudaranya yang sudah mati? Maka tentulah kamu merasa jijik. Dan bertakwalah kepada Allah, sesungguhnya Allah Maha Penerima Taubat lagi Maha Penyayang”. Surah al-Hujurat: 12.

Kelapan belas: Banyak berzikir dan mengingati Allah. Cinta yang ada di hati mereka kepada Allah menyebabkan mereka sentiasa membasahkan lidah dengan menyebut nama Allah. Firman Allah SWT:
Ertinya: “Wahai orang-orang yang beriman, inagtlah (dan sebutlah nama) Allah, dengan zikir yang sebanyak-banyaknya. Dan bertasbihlah kepadaNya di waktu pagi dan petang”. Surah al-Ahzab: 41-42.
Mereka akan merasa kerugian jika masa mereka berlalu tanpa mengingati atau menyebut nama Allah. Sabda Nabi s.a.w.:

مَنْ قَعَدَ مَقْعَدًا لَمْ يَذْكُرِ اللهَ فِيْهِ كَانَ عَلَيْهِ مِنَ اللهِ تِرَةٌ، وَمَنِ اضْطَجَعَ مضطجعًا لاَ يَذْكُرُ اللهَ فِيهِ كَانَ عَلَيْهِ مِنَ اللهِ تِرَةٌ

Ertinya: “Sesiapa yang duduk di suatu tempat, dan dia tidak mengingati dan menyebut nama Allah padanya, maka dia akan mendapat kerugian dan penyesalan. Dan sesiapa yang tidur (berehat) di suatu tempat dan dia tidak mengingati dan menyebut nama Allah padanya, maka dia akan mendapat kerugian dan penyesalan”. Hadis riwayat Abu Daud dan Syeikh al-Albani menganggapnya hasan sohih. Harta dan anak pinak tidak melalaikan mereka daripada mengingati Allah dan menyebut namaNya. Firman Allah SWT:
Ertinya: “Wahai orang-orang beriman, janganlah hartamu dan anak-anakmu melalaikan kamu dari mengingati Allah. Sesiapa yang berbuat demikian maka mereka itulah orang-orang yang rugi”. Surah al-Munafiqun: 9.
Sikap mereka ini berbeza dengan sikap orang munafiq yang tidak suka mengingati dan menyebut nama Allah, melainkan di hadapan ramai.
Ertinya: “Sesungguhnya orang-orang munafik itu menipu Allah, dan Allah akan membalas tipuan mereka, dan apabila mereka berdiri untuk solat mereka berdiri dengan malas, dengan tujuan menunjuk-nunjuk kepada orang lain, dan tidaklah mereka menyebut Allah kecuali sangat sedikit”. Surah an-Nisa’: 142.

Kesembilan belas: Berhati-hati dalam mencari rezeki, kerana mereka hanya memilih sumber rezeki yang halal dan memakan makanan yang halal sahaja dan sentiasa menjauhkan sumber rezeki dan makanan yang haram. Ini kerana mereka memahami bahawa segala kehidupan mereka adalah pengabdian kepada Allah SWT. Firman Allah SWT:
Ertinya: “Wahai orang-orang yang beriman, makanlah daripada yang baik-baik yang Kami rezekikan kepadamu dan bersyukurlah kepada Allah, jika hanya kepada-Nya sahaja kamu sembah (beribadat)”. Surah al-Baqarah: 172. Mereka tidak akan termasuk seperti yang disabdakan Nabi s.a.w. dalam suatu daripada Abu Hurairah yang berbunyi:

يَأْتِيْ عَلَى النَّاسِ زَمَانٌ لاَ يُبَالِيْ الْمَرْءُ مَا أَخَذَ مِنْهُ، أَمِنَ الْحَلاَلِ أَمْ مِنَ الْحَرَامِ.

Ertinya: “Akan sampai suatu masa, seseorang itu tidak akan endahkan lagi dari manakah sumber hartanya, adakah daripada halal atau daripada haram?” Hadis riwayat Bukhari.
Ini kerana mereka memahami bahawa sumber yang haram akan menyebabkannya dihumbankan ke dalam neraka di akhirat nanti. Sabda Nabi s.a.w.:

لاَ يَدْخُلُ الْجَنَّةَ لَحْمٌ نَبَتَ مِنْ سُحْتٍ أَبَدًا، اَلنَّارُ أَوْلَى بِهِ.

Ertinya: “Tidak akan masuk syurga daging yang tumbuh dari sumber yang haram, dan nerakalah yang lebih utama dengannya”. Hadis sohih, riwayat al-Hakim dan lain-lain, daripada Kaab bin Ujrah.

Kedua puluh: Memandang keji perkara dosa. Mereka akan merasa jijik, kotor dan hina segala dosa dan maksiat. Firman Allah SWT:
Ertinya: “Wahai orang-orang yang beriman, sesungguhnya (meminum) arak, berjudi, (berkorban untuk) berhala, mengundi nasib dengan panah, adalah najis, termasuk perbuatan syaitan. Maka jauhilah perbuatan-perbuatan itu agar kamu berjaya. Sesungguhnya syaitan itu ingin menimbulkan permusuhan dan kebencian di antara kamu lantaran arak dan judi itu, dan ingin menghalangi kamu dari mengingat Allah dan solat. Maka adakah kamu (akan) berhenti? (berhentilah kamu dari perkara-perkara tadi)”. Surah al-Maidah: 90-91.
Kebencian mereka terhadap dosa dan maksiat ini adalah pemberian daripada Allah SWT hasil daripada keihklasan keimanan mereka. Firman Allah SWT:
Ertinya: “Tetapi Allah menjadikan kamu sukakan kepada keimanan dan menjadikan keimanan itu indah di dalam hatimu serta menjadikan kamu benci kepada kekafiran, kefasikan, dan kedmaksiatan. Mereka itulah orang-orang yang mengikuti jalan yang lurus”. Surah al-Hujurat: 7. Disebabkan keimanan yang ada, maka mereka sangat suka dan gembira dengan amal saleh dan kebaikan dan mereka akan rasa benci dan bersalah bila melakukan dosa dan maksiat. Sabda Nabi s.a.w.:

وَمَنْ سَرَّتْهُ حَسَنَتُهُ وَسَاءَتْهُ سَيِّئَتُهُ فَهُوَ مُؤْمِنٌ.

Ertinya: “Sesiapa yang kebaikannya menggembirakannya dan kejahatannya (dosanya) menyakitkannya, maka dia adalah seorang yang beriman”. Hadis riwayat Ahmad dengan sanad yang sohih.

Labels:

67 Responses to “”

 1. # Blogger dongdong32
 2. # Blogger dongdong32
 3. # Blogger Unknown
 4. # Blogger Unknown
 5. # Blogger Unknown
 6. # Blogger Unknown
 7. # Blogger xumeiqing
 8. # Blogger Unknown
 9. # Blogger Unknown
 10. # Blogger Unknown
 11. # Blogger Unknown
 12. # Blogger ركن كلين

  شركتنا كرستاله كلين تقدم خدمات النظافه العامه اذا كنت تبحث شركة تنظيف مجالس اليكم افضل
  شركه تنظيف مجالس بالرياض نظرا لان الموكيت سريع الاتساخ نقوم نحو شركة كرستاله كلين اقوى شركه تنظيف موكيت بالرياض هل تبحث عن شركة تنظيف واجهات معنا اليكم الحل مع شركه تنظيف واجهات بالرياض
  شركتنا تنقدم خدمات تنظيف فى مدينه الخرج هل تبحث عن شركه تنظيف موكيت بالخرج
  اليكم الحل مع شركة كرستاله كلين اذا كنت بحاجه الى شركه تنظيف مجالس بالخرج
  فاهناك العديد من شركات النظافه فاعندم تقرر ان تتصل على شركه تنظيف شقق بالخرج
  هل تعانى من كثره الحشرات فى بيتك مع شركه رش مبيدات بالخرج يمكنك التخلص من الحشرات شركة كرستاله كلين ترحب بكم فى اى وقت تقدم خدمات فى  

 13. # Blogger fattoma
 14. # Blogger Unknown
 15. # Blogger alaa
 16. # Blogger منصتك الاخبارية

  Very nice post. I definitely appreciate this site. Stick with it!
  http://www.kuwait.prokr.net/
  http://www.emirates.prokr.net/
   

 17. # Blogger furnitureswrry
 18. # Blogger خدمات منزليه

  Many people are looking for home service companies, so we have provided assistance for you. Al-Horus is the best service and maintenance company in the Kingdom of Saudi Arabia, we provide many services for home, including serious pest control and comprehensive cleaning of the house and the detection of water leakage and cleaning the tank and the transfer of furniture only
  شركه نقل اثاث وعفش بالطائف
  افضل شركه تنظيف بالطائف
  شركه مكافحة حشرات بالطائف
  شركه رش مبيدات بالطائف  

 19. # Blogger robag
 20. # Blogger omar ail
 21. # Blogger rehabgad1
 22. # Blogger Unknown
 23. # Blogger انجين محمد


  شركة نقل عفش بالمدينة المنورة 0557763091
  شركة نقل عفش بالمدينة المنورة التنقل من مكان لاخر ليس امرا سهلا بل امر يحتاج الى جهد كبير ووقت طويل كما ان اعمال النقل تحتاج الى احتراف فى ترتيب الاولويات وتنظيم العمل حتى لا يعرقل احد الاعمال عملا اخرا ويتسبب فى تأخر واخطاء، ومن هنا فقد نحتاج الى احد المتخصصين ليكونوا عونا لنا فى هذا العمل الشاق وتكون شركة نقل اثاث بالمدينة المنورة هى الاختيار الانسب لنا فى وقت الحاجة حيث الاتقان فى العمل وفن الترتيب والتنظيم بالاضافة الى الكفاءة فى اعمال النقل والقدرة على الانجاز
  لمزيد من خدماتنا
  شركة شراء اثاث مستعمل بالمدينة المنورة
   

 24. # Blogger انجين محمد


  شركة مكافحة حشرات بالمدينة المنورة 0557763091
  هل ازعجتك مفاجأة تواجد الحشرات فى منزلك وشعرت بالضيق والتوتر بسبب انتشارها فى جميع غرف المنزل؟
  هل قد وضعت فى مواقف محرجة امام ضيوفك وعائلتك بسبب ظهور الحشرات امامهم ورغبتهم فى الرحيل؟
  هل قد انتشرت بعض الامراض وبعض الاوبئة بسبب وجود الحشرات فى منزلك باستمرار ؟
  هل قد ضاق بك الحال ولم تجد حلا للتخلص من الحشرات الموجودة لديك وسئمت البحث عن طرق المكافحة؟
  هل تبحث جيدا عن شركة رش مبيدات بالمدينة المنورة؟
  لمزيد من خدماتنا

  شركة مكافحة فئران بالمدينة المنورة
  شركة مكافحة النمل الابيض بالمدينة المنورة
  شركة مكافحة بق الفراش بالمدينة المنورة
  شركة مكافحة الصراصير بالمدينة المنورة
   

 25. # Blogger انجين محمد

  شركة تنظيف بالمدينة المنورة 0557763091
  شركة تنظيف بالمدينة المنورةجميعا قد نحتاج فى احد الاوقات الى ان نقوم بحملة نظافة كبيرة فى منزلنا والتى قد تحتاج منا الى مجهود كبير ووقت طويل وقوة بالغة وقد نحتاج الى مساعد لنا يعيننا على هذة الاعمال الشاقة وينجز العمل فى وقت قصير دون ضياع الوقت وبذل اقصى جهد، ولكن يعتبر هذا الامر صعبا فى بعض الاحيان ان تجد مساعدا فى الوقت الذى ترغبه وينفذ اوامرك ويعينك فى هذا العمل الشاق الذى لا يقدر عليه سوا مجموعة من الافراد وليس شخصا او اثنين، ويكون وقتها الحل هو الاستعانة
  شركة تنظيف بالمدينة المنورة التى لم يلجأ اليها أحد وخيبت ظنه بها ولكن نفذت جميع رغباته واوامره وزادت عليه بخبرتها
  لمزيد من خدماتنا
  شركة تنظيف شقق بالمدينة المنورة
  شركة تنظيف منازل بالمدينة المنورة
  شركة تنظيف فلل بالمدينة المنورة
   

 26. # Blogger انجين محمد

  شركة تنظيف خزانات بالمدينة المنورة 0557763091
  شركة تنظيف خزانات بالمدينة المنورة
  لا شئ يهم اكثر من تناول مياه نظيفة خالية من اى فطريات او بكتيريا او امراض والاطمئنان بان المياه التى نستخدمها فى اعداد الطعام والشرب هى مياه صحية تصلح لاستخدامها دون حدوث اى ضرر لصحة العائلة او الأطفال حيث ان الاطفال اكثر عرضة للاصابة بالامراض ومناعتهم تكون ضعيفة مقارنة بمناعة الاشخاص الكبار فلابد من الحرص الشديد فى التعامل مع كل ما يتعلق بصحتهم دون اى اهمال او تأخير

  بمزيد من خدماتنا
  شركة عزل خزانات بالمدينة المنورة
  شركة عزل بالمدينة المنورة
  شركة عزل اسطح بالمدينة المنورة  

 27. # Blogger يارا
 28. # Blogger يارا
 29. # Blogger يارا
 30. # Blogger mangkimay

  halo teman, ramesia menjual harga mixer roti murah. terimakasih  

 31. # Blogger انجين محمد


  شركة نقل أثاث بالمدينة المنورة
  تهتم الشركة أن تظل دائما في موضع الصدارة من حيث عدة نقاط وأهمها مستوي الخدمة الذي يتم تقديمه للعملاء لذلك توفر الشركة عدد كبير من الأجهزة الحديثة التي تستخدم في مجال نقل الأثاث المنزلي من مكان لآخر حيث توفر الشركة أفضل مجموعة من الروافع وسيارات النقل المتخصص لنقل الأثاث فقط فهي مقسمة من الداخل إلي عدد كبير من الأجزاء التي يتم رص الأثاث بداخلها بطريقة تحافظ علي الأثاث المنزلي ليتم النقل دون أي خدوش وذلك حرصا على مصلحة العميل في المقام الأول
  كما تقوم الشركة بتوفير عدد من العمال المدربين علي التعامل بحرفية كبيرة في فك وتركيب كافة أنواع الأثاث المنزلي حيث تعتمد الشركة في المقام الأول علي توفير عدد من النجارين المتخصصين في مجالهم حتي يمكن الإعتماد بشكل أساسي علي عليهم في تلك الأعمال كما تهتم الشركة بتوفير كافة التدريبات المختلفة لتقوم بتدريب العاملين بها علي كيفية العمل وإنجاز المهام باحتراف

  شركة نقل عفش بالمدينة المنورة
  شركة نقل اثاث بالمدينة المنورة
  شركة شراء اثاث مستعمل بالمدينة المنورة
   

 32. # Blogger انجين محمد

  تعتبر الشركة رائده في مجال مكافحه الحشرات بالمدينة المنورة فهي لا تتعامل مع الهواة بل مع متخصصين ففريق العمل نخبه من المختصين في مجال مكافحه الحشرات بجميع أنواعها والشركة تستخدم أحدث الاجهزه العالمية وأجهزه رش المبيدات صغيره الحجم للوصول إلي أضيق الاماكن بالأضافه إلي أنها تستخدم مبيدات حشرية مصرح بها من وزاره الصحة وليس هناك داعي لمغادره المنزل فالشركة تقوم بعمليه الرش والتطهير دون الحاجة لمغادره المنزل كما أن الشركة خصصت أرقام للتواصل مع عملائها الكرام للحجز أو الاستفسار كما أن الشركة تحطم الأسعار فهي تقدم أسعار خاصة لعملائها الكرام

  شركة مكافحة حشرات بالمدينة المنورة
  شركة رش مبيدات بالمدينة المنورة
  شركة مكافحة فئران بالمدينة المنورة
  http://ahbabelmadina.com/شركة-مكافحة-الحشرات-بالمدينة-المنورة-055/
  شركة مكافحة النمل الابيض بالمدينة المنورة
  شركة مكافحة بق الفراش بالمدينة المنورة
  شركة مكافحة الصراصير بالمدينة المنورة
  شركة تمديدات الغاز المركزي للمنازل بجدة
  شركة تمديد الغاز المركزي بجدة
   

 33. # Blogger شركه المناره

  عزيزي العميل للاطمئنان علي منزلك يجب فحصه من الحين للاخر
  عدم وجود تسربات مياه تقضي علي اساس المنزل لضمان
  شركة كشف تسربات المياه بالخبر

  نمتلك افضل جهاز كشف تسربات المياه بالعالم
  كشف التسربات تحتاج الى شركة ممتازة جدا فى مجال الكشف وهى شركة المثالي لا تتردد فأن شركه المنارة من الشركات الاوله فى مجال كشف التسربات بالقطيف ونجن عميلى العزيز نقدم لكم شركة كشف تسربات المياه فى القطيف على اكمل وجو وفى الفترة التى تعمل فيها شركة المثالي فى جميع الخدمات تعد من افضل الشركات الموجودة فى مجال الكشف التسربات
  شركة كشف تسربات المياه بالقطيف


  انسداد المجاري من المشاكل الخطيرة التي تواجهك عزيز العميل حيث تتكاثر الجراثيم والحشرات والرائحة الكريهه
  فشركة المناره تمتلك سيارات تسليك المجاري وشفط وتنظيف البيارات تاتيك باقصي سرعه
  شركة تسليك مجاري بالخبر
  ان تسليك المجارى من الامور الصعبة التى يجب عليك الحفاظ على البيارات بالقطيف ونحن فى شركة المثالي تمتلك عمال متخصصون فى مجال التسليك المجارى فى القطيف ونحن افضل شركة تسليك مجارى بالقطيف ونحن افضل شركة شفط بيارات بالقطيف ونحن افضل شركة تنظيف بيارات بالقطيف اتصل بنا الان على افضل شركة تسليك مجارى بالقطيف.
  اتصل على شركة المثالي للتنظيف بالدمام والخبر والجبيل والاحساء والقطيف.
  شركة تسليك مجاري بالقطيف

  عزيزي العميل عندما تنتقل من منزل لاخر وتحتاج ان تنقل عفش واثاث منزلك
  فعليك الاتصال بشركة متخصصة في خدمات نقل الاثاث والعفش لذلك شركة المناره افضل شركة نقل اثاث والعفش
  شركة نقل اثاث بالخبر
  ونحن سنكون سعداء جدا إذا تواصلت معنا لتنفيذ هذه المهمة مع ضمان كامل بسلامة الاثاث الخاص بك.
  شركة نقل اثاث بالقطيف
  نمتلك افضل عمالة مدربة علي نقل الاثاث والعفش
  لان وقد اصبحت فكرة نقل الاثاث متبلورة امام عينيك فلم يعد مطلوب منك سوى اخذ قرار والاتصال بشركة نقل عفش في الدمام مناسبة تقوم بتنفيذ تلك العملية لك

  شركة تنظيف بابها


  شركة مكافحة حشرات بجازان


  شركة مكافحة حشرات بالرياض  

 34. # Blogger انجين محمد

  شركة نقل عفش بالمدينة المنورة
  كثيرا ما يحتاج الأفراد لنقل قطع من الأثاث المنزلي بغرض الانتقال من مكان لأخر أو بهدف التجديد في المكان لذا تهتم شركة نقل عفش بالمدينة المنورة بتوفير مجموعة مميزة من سيارات نقل الأثاث المتخصصة والمجهزة من الداخل لاستقبال كافة القطع المراد نقلها كما تحرص شركة نقل عفش بالمدينة المنورة على الحفاظ على نظافة السيارات المستخدمة فى النقل من الداخل وذلك حرصا منها علي سلامة الأثاث المنزلي المراد نقله


  شركة نقل عفش بالمدينة المنورة
  شركة نقل اثاث بالمدينة المنورة
  شركة شراء اثاث مستعمل بالمدينة المنورة
   

 35. # Blogger انجين محمد

  شركة مكافحة حشرات بالمدينة المنورة
  وجود الحشرات باختلاف أنواعها في المنزل من اخطر الأشياء والمسببة للكثير من الأمراض وعدم التخلص منها بالطرق الصحيحة يزيد من خطورة المشكلة وتباعتها لذا تقدم شركة مكافحة الحشرات بالمدينة المنورة أفضل الطرق للتخلص من كافة أنواع الحشرات فلديها أكثر العمال خبرة في مجال مكافحة الحشرات فهم يمتازوا بقدرتهم العالية في معرفة أنواع الحشرات وتركيب أجسادهم والطرق الصحيحة للتخلص منهم كما تزودهم الشركة بأحدث أجهزة الرش الدقيقة وتقدم أسعار لا تقبل المنافسة لتناسب جميع الطبقات
  شركة مكافحة حشرات بالمدينة المنورة
  شركة رش مبيدات بالمدينة المنورة
  شركة مكافحة فئران بالمدينة المنورة
  http://ahbabelmadina.com/شركة-مكافحة-الحشرات-بالمدينة-المنورة-055/
  شركة مكافحة النمل الابيض بالمدينة المنورة
  شركة مكافحة بق الفراش بالمدينة المنورة
  شركة مكافحة الصراصير بالمدينة المنورة
  شركة تمديدات الغاز المركزي للمنازل بجدة
  شركة تمديد الغاز المركزي بجدة
   

 36. # Blogger Unknown
 37. # Blogger انجين محمد
 38. # Blogger انجين محمد
 39. # Anonymous Cara Mengobati Sakit Dada Secara Alami

  This article is interesting and useful. Thank you for sharing. And let me share an article about health that God willing will be very useful. Thank you :)

  Pengobatan efektif Menghilangkan Benjolan di Payudara
  Obat Luka Berair yang Tak Kunjung Sembuh
  Pengobatan Miom tanpa Operasi
  Obat Penghancur Benjolan di Leher
  Cara Mengobati sakit Telinga Secara Alami
  Obat Herbal Penghancur Miom  

 40. # Blogger eric yao
 41. # Blogger rehabgad1
 42. # Anonymous Cara Mengobati Gondok Beracun


  This article is interesting and useful. Thank you for sharing. And let me share an article about health that God willing will be very useful. Thank you :)


  Cara Mengobati Gabagen
  Cara Menghilangkan Varises  

 43. # Blogger على محمد
 44. # Blogger rehabgad1
 45. # Blogger رواد الحرمين
 46. # Blogger رواد الحرمين

  عزيزى العميل اهلا ومرحبا بك فى موقع مؤسسة الحرمــين للمقاولات العامة والعوازل
  شركه عزل فوم بالاحساء و الرياض
  الموقع الرائد فى عالم الخدمات المنزليه والاول بالمملكه العربيه السعوديه لما يتمتع به من خدمات مميزه ، فالبرغم من اننا مؤسسه ربحيه الا ان مزاولة نشاطتنا


  شركه عزل فوم بجدة


  شركه عزل فوم بمكة  شركه عزل فوم بالرياض كلها مرتبط على نحو وثيق
  بتلبية طلبات وحاجات عملائنا ولتحقيق ذلك الهدف نقدم لك كافة الخدمات الشامله بالالتزام الصارم وبأرقى المعايير المهنيه المتطوره
  فلدينا خبره طويله فى مجال مكافحة الحشرات والكشف عن التسربات وتسليك المجارى وعزل الاسطح وترميم وصيانه المنازل وتخزينه بكفاءة منقطعة النظير ، لا تتردد واتصل
  بموقع مؤسسة الحرمــين فخدماتنا ليس لها بديل واسعارنا ليس لها مثيل ،ولدينا فريق عمل يتصل مع العملاء على جسور الثقه
  والصدق والامانه فى العمل ، وهدفنا هو ارضاؤك وراحتك ، لا تقلق ونحن معك
  لا تجهد نفسك ونحن تحت امرك ورهن اشارتك .
  أبرز خدمات مؤسسة الحرمــين للمقاولات العامة بالدمام والرياض

  شركه عزل فوم بالدمام  

 47. # Blogger el dosoky


  تعتبر النظافة أحد أكثر الأمور أهمية في حياتنا لأن النظافة تمنحنا صحة جيده وتبعد عن الكثير من الأمراض المختلفة لذلك وصي الرسول صلى الله عليه وسلم بالنظافة وجعلها من الأمور الدينية التي يجب علي كل مؤمن الاهتمام بها لذلك يجتهد الكثير من أصحاب المنازل في تنظيف المنازل الخاصة بهم أو شركاتهم أو الفلل الخاصة بهم ويسعوا في هذا الأمر ولكن بعد فترة يجدون أن الأمر مرهق ويجدون صعوبة بالغة في الاستمرار بعملية التنظيف ولكن مع شركتنا سهلنا كل الصعب ووضعنا طرق الامان لك ولعائلتك ومنزلك وهذا بوسائل الخبره والمعدات الحديثه الجاهزه تماما
  شركة تنظيف خزانات بالرياض

  شركة تنظيف منازل بالرياض

  شركة عزل خزانات بالخرج

  شركة مكافحه حشرات بالخرج

  شركة تسليك مجاري بالخرج

  شركة عزل اسطح بالخرج

  شركة تنظيف خزانات بالخرج
   

 48. # Blogger rehabgad1
 49. # Blogger rehabgad1
 50. # Blogger omar ail
 51. # Blogger rehabgad1
 52. # Blogger rehabgad1
 53. # Blogger al ghadeer
 54. # Blogger rehabgad1
 55. # Blogger رواد الحرمين
 56. # Blogger winch
 57. # Blogger نوال الخطيب


  شركه عزل فوم بالجبيل
  لا تجهد نفسك ونحن تحت امرك ورهن اشارتك .
  أبرز خدمات مؤسسة الحرمــين للمقاولات العامة بالدمام والرياض

  شركه عزل فوم بالدمام


  شركه عزل اسطح بالاحساء


  شركه عزل فوم بالقطيف

  شركه عزل فوم بالاحساء

  شركه كشف تسربات المياه بالاحساء
   

 58. # Blogger omar ail
 59. # Blogger عبير القحطان

  افضل انواع العوازل فى الفترة الاخيرة المستخدم فى حماية الأسطح من الرطوبة العالية وتسربات المياه.
  شركه كشف تسربات المياه بالاحساء

  مادة كويتية الصنع تستخدم بماكينات ضغط الهواء من خلال افضل مجموعة عمل مكونة من فنيين وعمالة مدربة فى تنظيف السطح ورش الفوم علية وتسليك شركة الكهرباء.
  شركه عزل فوم بالجبيل
  لا تجهد نفسك ونحن تحت امرك ورهن اشارتك .
  أبرز خدمات مؤسسة الحرمــين للمقاولات العامة بالدمام والرياض

  شركه عزل فوم بالدمام


  شركه عزل اسطح بالاحساء


  شركه عزل فوم بالقطيف

  شركه عزل فوم بالاحساء

  شركه كشف تسربات المياه بالاحساء
  شركة رواد الحرمين
  تركيب حجر فرعوني للمنازل

  شركة تركيب اثاث اكيا بالرياض
   

 60. # Blogger شركة نقل اثاث
 61. # Blogger seocom


  شركة نقل عفش بالمدينة المنورة
  يحتاج الكثير من الافراد بنقل العفش من مكان لاخر لذلك تقدم شركة نقل عفش بالمدينة المنورة خدمات متقدمة من نوعها لارضاء جميع العملاء التي يحتاجها مع وجود مجموعة من الفيين المدربين الذين لديهم خبرة عالية جدا الذين يعملون مع العفش اثناء النقل بكل دقة وامانة كما تقدم الشركة افضل خدمة مع وجود ادوات حديثة جدا يستخدمها العمال مع وجود سيارات متخصصة لنقل العفش من أي مكان مع تقديم افضل الاسعار الممكنة التي تناسب العملاء
   

 62. # Blogger mai
 63. # Blogger عبير القحطان

  شركة كشف تسربات المياه بجدة العلم التنفيذي والعمل الإبداعي مع افضل شركة كشف ... تؤدي التغيرات المفاجئة التي تحدث في مجال كشف تسربات المياه بالرياض إلى بضعة ... تتمتع مؤسسة الحرمــين شركة كشف تسربات المياه بمكه بالحصول على شهادات ...


  شركه كشف تسربات المياه بحائل  شركه كشف تسربات المياه بالقصيم
  شركه كشف تسربات المياه بالباحة
  شركه كشف تسربات المياه بالطائف


  شركة كشف تسرب المياه بالاحساء  شركه كشف تسربات المياه بجدة
  شركه كشف تسربات المياه بمكة
   

 64. # Blogger ايمن
 65. # Blogger شركة نقل اثاث
 66. # Blogger نانا الطيب
 67. # Blogger نانا الطيب  شركة رواد الحرمين الموقع الرائد فى عالم الخدمات المنزليه والاول بالمملكه العربيه السعوديه
  في مجال كشف تسربات المياه بمكة وجدة

  شركه كشف تسربات المياه بجدة


  شركة كشف تسربات المياه بمكةا  

Post a Comment
XML

Powered by Blogger

make money online blogger templates© 2006 TASEK PAUH blogspot | Blogger Templates by GeckoandFly.
Any part of the content or this blog can be reproduced without prior written permission.
Learn how to make money online | First Aid and Health Information at Medical Health