TASEK PAUH blogspot

Pembersihan Aqidah Pemurnian Ibadah (PAPI) bersama Us TUAN MOHD SAPUAN TUAN ISMAIL.


Ciri-Ciri Orang Yang Beriman ( Siri 1 )

Ciri asas seorang yang beriman ialah mentaati Allah SWT dan juga RasulNya. Kerana itu, orang yang beriman akan sentiasa bertaqwa kepada Allah SWT dan mengerjakan amalan soleh, dan menjauhkan segala dosa dan kemaksiatan. Dan di bawah ini akan disebutkan beberapa contoh perincian ciri yang mesti ada pada seorang yang beriman.
Antara ciri-ciri atau tanda yang menunjukkan seseorang beriman itu ialah:-

Pertama: Benar-benar berpegang dengan ajaran al-Qur’an. Semua amalan perbuatan mereka dipadankan dengan panduan al-Qur’an. Mereka hanya melakukan apa yang dibenarkan oleh al-Qur’an dan akan menjauhkan mana-mana amalan yang tidak dibenarkan oleh all-Qur’an. Dan mereka juga sentiasa bersemangat untuk mengamalkan al-Qur’an dan juga mengajak orang ramai untuk turut bersama mengamalkannya. Firman Allah SWT:
﴿ الَّذِينَ آتَيْنَاهُمُ الْكِتَابَ يَتْلُونَهُ حَقَّ تِلَاوَتِهِ أُولَئِكَ يُؤْمِنُونَ بِهِ وَمَنْ يَكْفُرْ بِهِ فَأُولَئِكَ هُمُ الْخَاسِرُونَ ﴾
Ertinya: “Orang-orang yang telah Kami berikan Al-Kitab kepada mereka, (dan) mereka membacanya dengan bacaan yang sebenarnya (benar-benar mengamalkannya), maka mereka itulah yang beriman dengannya. Dan sesiapa yang engkar dengannya, maka mereka itu adalah orang-orang yang rugi”. Surah al-Baqarah: 121

Kedua: Sentiasa melakukan amalan yang soleh. Kerana inilah kita dapati di dalam ayat-ayat suci al-Qur’an, perkataan “orang-orang yang beriman” disertakan dengan “dan melakukan amalan yang soleh”. Firman Allah SWT:
﴿ الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ طُوبَى لَهُمْ وَحُسْنُ مَآبٍ ﴾
Ertinya: “Orang-orang yang beriman dan beramal soleh, bagi mereka kebahagiaan dan tempat kembali yang baik”. Surah ar-Ra’d: 29.

Ketiga: Sangat gerun dan takut kepada Allah SWT. Firman Allah SWT:
﴿ أَلَا تُقَاتِلُونَ قَوْمًا نَكَثُوا أَيْمَانَهُمْ وَهَمُّوا بِإِخْرَاجِ الرَّسُولِ وَهُمْ بَدَءُوكُمْ أَوَّلَ مَرَّةٍ أَتَخْشَوْنَهُمْ فَاللَّهُ أَحَقُّ أَنْ تَخْشَوْهُ إِنْ كُنْتُمْ مُؤْمِنِينَ ﴾
Ertinya: “Mengapakah kamu tidak memerangi orang-orang yang merosakkan sumpah mereka (janji mereka), padahal mereka telah bersungguh-sungguh ingin menghalau Rasul, dan merekalah yang lebih dahulu mulai memerangi kamu? Mengapakah kamu takut kepada mereka? Padahal Allah-lah yang berhak untuk kamu takuti, jika kamu benar-benar orang yang beriman”. Surah at-Taubah: 13. FirmanNya lagi:
﴿ الَّذِينَ يُبَلِّغُونَ رِسَالَاتِ اللَّهِ وَيَخْشَوْنَهُ وَلَا يَخْشَوْنَ أَحَدًا إِلَّا اللَّهَ وَكَفَى بِاللَّهِ حَسِيبًا ﴾
Ertinya: “Orang-orang yang menyampaikan risalah-risalah Allah (para rasul) mereka takut kepadaNya dan mereka tiada merasa takut kepada seorangpun selain Allah. Dan cukuplah Allah sebagai penolong”. Surah al-Ahzab: 39.

Keempat: Mencintai Allah dan Rasul melebihi perkara yang lain. Bagi seorang yang beriman, tidak ada kecintaan melebihi kepada kecintaan kepada Allah dan juga RasulNya. Firman Allah SWT:
﴿ وَالَّذِينَ آمَنُوا أَشَدُّ حُبًّا لِلَّهِ ﴾
Ertinya: “Dan orang-orang yang beriman sangat-sangat mencintai Allah (melebihi segala-galanya)”. Surah al-Baqarah: 165. Kecintaan mereka kepada Allah SWT bukanlah dakwaan semata-mata, namun dibuktikan dengan perilaku mereka. Firman Allah SWT:
﴿ قُلْ إِنْ كُنْتُمْ تُحِبُّونَ اللَّهَ فَاتَّبِعُونِي يُحْبِبْكُمُ اللَّهُ وَيَغْفِرْ لَكُمْ ذُنُوبَكُمْ وَاللَّهُ غَفُورٌ رَحِيمٌ
Ertinya: “Katakanlah (wahai Muhammad): "Jika kamu (benar-benar) mencintai Allah, maka ikutilah aku, nescaya Allah pasti akan mengasihimu dan mengampuni dosa-dosamu". Dan Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang”. Surah Ali Imran: 31.

Kelima: Sentiasa patuh dan taat kepada Allah dan RasulNya. Ini kerana keimanan yang ada pada mereka mendesak mereka mentaati Allah dan RasulNya, bahkan mereka akan merasa gembira bila dapat mengerjakan perintah Allah dan Rasul. Firman Allah SWT:
﴿ إِنَّمَا كَانَ قَوْلَ الْمُؤْمِنِينَ إِذَا دُعُوا إِلَى اللَّهِ وَرَسُولِهِ لِيَحْكُمَ بَيْنَهُمْ أَنْ يَقُولُوا سَمِعْنَا وَأَطَعْنَا وَأُولَئِكَ هُمُ الْمُفْلِحُونَ ﴾
Ertinya: “Sesungguhnya perkataan (jawapan) orang-orang yang beriman, bila mereka dipanggil kepada Allah dan rasulNya agar Rasul menghukum (mengadili) di antara mereka ialah ucapan. "Kami dengar, dan kami taat". Dan mereka itulah orang-orang yang berjaya”. Surah an-Nur: 51.

Keenam: Sentiasa bersyukur dan memuji Allah SWT. Mereka sedar bahawa segala nikmat adalah daripada Allah SWT, dan perlu disyukuri. Firman Allah SWT:
﴿ يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اذْكُرُوا نِعْمَةَ اللَّهِ عَلَيْكُمْ ﴾
Ertinya: “Wahai orang-orang yang beriman, ingatlah kamu akan nikmat Allah (yang diberikan-Nya) kepada kamu”. surah al-Ma’idah: 11. FirmanNya lagi:
﴿ يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا كُلُوا مِنْ طَيِّبَاتِ مَا رَزَقْنَاكُمْ وَاشْكُرُوا لِلَّهِ إِنْ كُنْتُمْ إِيَّاهُ تَعْبُدُونَ ﴾
Ertinya: “Wahai orang-orang yang beriman, makanlah daripada yang baik-baik yang Kami rezekikan kepadamu dan bersyukurlah kepada Allah, jika hanya kepada-Nya sahaja kamu sembah (beribadat)”. Surah al-Baqarah: 172. Nikmat yang melimpah ruah daripada Allah tidaklah menjadikan mereka lupa daratan dan tertipu, bahkan menambahkan lagi syukur mereka. Ini kerana mereka faham firman Allah yang berbunyi:
﴿ وَإِذْ تَأَذَّنَ رَبُّكُمْ لَئِنْ شَكَرْتُمْ لَأَزِيدَنَّكُمْ وَلَئِنْ كَفَرْتُمْ إِنَّ عَذَابِي لَشَدِيدٌ ﴾
Ertinya: “Dan (ingatlah), tatkala tuhanmu memaklumkan; "Sesungguhnya jika kamu bersyukur, pasti Kami akan tambah kepadamu, dan jika kamu mengengkari (nikmatKu), maka sesungguhnya azabKu sangat pedih"”. Surah Ibrahim: 7.

Ketujuh: Betul-betul yakin dengan kebenaran Islam sehingga mereka sanggup berjihad mempertahankan Islam.
﴿ إِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ الَّذِينَ آمَنُوا بِاللَّهِ وَرَسُولِهِ ثُمَّ لَمْ يَرْتَابُوا وَجَاهَدُوا بِأَمْوَالِهِمْ وَأَنْفُسِهِمْ فِي سَبِيلِ اللَّهِ أُولَئِكَ هُمُ الصَّادِقُونَ ﴾
Ertinya: “Sesungguhnya orang-orang yang beriman itu hanyalah orang-orang yang percaya (beriman) kepada Allah dan RasulNya, kemudian mereka tidak ragu-ragu dan mereka berjuang (berjihad) dengan harta dan jiwa mereka pada jalan Allah. Merekalah para as-Sodiqun (orang-orang yang benar sikap dan pegangannya)”. Surah al-Hujurat: 15. Mereka akan sentiasa berjihad menegakkan kebenaran Islam, dan mereka tidak akan lemah dalam perjuangan ini, selagi nyawa dikandung badan. Firman Allah SWT:
﴿ وَقَاتِلُوهُمْ حَتَّى لَا تَكُونَ فِتْنَةٌ وَيَكُونَ الدِّينُ كُلُّهُ لِلَّهِ فَإِنِ انْتَهَوْا فَإِنَّ اللَّهَ بِمَا يَعْمَلُونَ بَصِيرٌ ﴾
Ertinya: “Dan perangilah mereka, sehiggalah tidak ada lagi fitnah (gangguan-gangguan terhadap umat Islam dan agama Islam ) dan supaya agama itu semata-mata untuk Allah (Islam mengatasi agama-agama yang lain). Maka jika mereka berhenti (dari kekafiran), sesungguhnya Allah Maha Melihat apa yang mereka lakukan”. Surah al-Anfal: 39.

Kelapan: Berjihad pada jalan Allah samada dengan hartanya, atau ilmu dan kepakarannya, bahkan juga dengan jiwa raganya. Mereka tetap akan memperjuangkan Islam sehingga ke titisan darah yang terakhir. Firman Allah SWT:
﴿ الَّذِينَ آمَنُوا يُقَاتِلُونَ فِي سَبِيلِ اللَّهِ وَالَّذِينَ كَفَرُوا يُقَاتِلُونَ فِي سَبِيلِ الطَّاغُوتِ فَقَاتِلُوا أَوْلِيَاءَ الشَّيْطَانِ إِنَّ كَيْدَ الشَّيْطَانِ كَانَ ضَعِيفًا ﴾
Ertinya: “Orang-orang yang beriman berperang di jalan Allah, dan orang-orang yang kafir berperang di jalan thaghut. Kerana itu perangilah kawan-kawan syaitan itu, Sesungguhnya tipu daya syaitan itu adalah (sangat) lemah”. Surah an-Nisa’: 76. Rasulullah s.a.w. bersabda:
جَاهِدُوْا الْمُشْرِكِيْنَ بِأَمْوَالِكُمْ وَأَنْفُسِكُمْ وَأَلْسِنَتِكُمْ
Ertinya: “Berjihadlah menentang kaum musyrikin dengan harta benda kamu, jiwa raga kamu dan lidah-lidah kamu”. Hadis riwayat Abu Daud dan Syeikh al-Albani menganggapnya sohih.

Kesembilan: Begitu yakin dengan ganjaran pahala di akhirat, sehingga segala perbuatan mereka adalah untuk akhirat, bahkan mereka sanggup mati kerananya. Firman Allah SWT:
﴿ فَلْيُقَاتِلْ فِي سَبِيلِ اللَّهِ الَّذِينَ يَشْرُونَ الْحَيَاةَ الدُّنْيَا بِالْآخِرَةِ وَمَنْ يُقَاتِلْ فِي سَبِيلِ اللَّهِ فَيُقْتَلْ أَوْ يَغْلِبْ فَسَوْفَ نُؤْتِيهِ أَجْرًا عَظِيمًا ﴾
Ertinya: “Hendaklah orang-orang yang menukar kehidupan dunia dengan kehidupan akhirat (mengutamakan kehidupan akhirat berbanding kehidupan dunia) berperang di jalan Allah. Sesiapa yang berperang di jalan Allah, lalu gugur (syahid) atau memperoleh kemenangan, maka kelak Kami akan berikan kepadanya pahala yang (sangat) besar”. Surah an-Nisa’: 74. Mereka tidak berlumba mencari kemegahan dunia, tetapi apa yang mereka lebih utamakan ialah kehidupan akhirat. Firman Allah SWT:
﴿ تِلْكَ الدَّارُ الْآخِرَةُ نَجْعَلُهَا لِلَّذِينَ لَا يُرِيدُونَ عُلُوًّا فِي الْأَرْضِ وَلَا فَسَادًا وَالْعَاقِبَةُ لِلْمُتَّقِينَ ﴾
Ertinya: “Negeri akhirat itu, Kami jadikan untuk orang-orang yang tidak ingin menyombongkan diri dan berbuat kerosakan di (muka) bumi. Dan kesudahan (yang baik, iaitu syurga) itu adalah bagi orang-orang yang bertaqwa”. Surah al-Ahzab: 83.

Kesepuluh: Berusaha melakukan sesuatu dengan bersungguh-sungguh dan kemudiannya menyerahkan urusan (bertawakkal) kepada Allah SWT. Mereka memahami bahawa kejayaan dan kemenangan tidak akan dicapai tanpa keizinan Allah SWT. Firman Allah SWT:
﴿ إِنْ يَنْصُرْكُمُ اللَّهُ فَلَا غَالِبَ لَكُمْ وَإِنْ يَخْذُلْكُمْ فَمَنْ ذَا الَّذِي يَنْصُرُكُمْ مِنْ بَعْدِهِ وَعَلَى اللَّهِ فَلْيَتَوَكَّلِ الْمُؤْمِنُونَ ﴾
Ertinya: “Jika Allah menolong kamu, maka tidak ada orang yang dapat mengalahkan kamu. Dan jika Dia membiarkan kamu (tidak memberi pertolongan), maka sesudah itu, siapakah gerangan yang dapat menolong kamu (selain) daripada Allah? Kerana itu hendaklah kepada Allah saja orang-orang mukmin bertawakkal (berserah)”. Surah Ali Imran: 160.
Tawakkal yang ada pada mereka membuatkan mereka tidak akan berdoa melainkan hanya kepada Allah. Mereka tidak akan meminta pertolongan dengan jin, nujum dan sebagainya yang bercanggah dengan aqidah mereka. Mereka juga memahami bahawa kemenangan bukanlah dengan kekuatan mereka semata-mata, tetapi dengan kehendak Allah. Ramainya bilangan mereka tidak akan bermanfaat tanpa bantuan Allah SWT. Firman Allah SWT:
﴿ لَقَدْ نَصَرَكُمُ اللَّهُ فِي مَوَاطِنَ كَثِيرَةٍ وَيَوْمَ حُنَيْنٍ إِذْ أَعْجَبَتْكُمْ كَثْرَتُكُمْ فَلَمْ تُغْنِ عَنْكُمْ شَيْئًا وَضَاقَتْ عَلَيْكُمُ الْأَرْضُ بِمَا رَحُبَتْ ثُمَّ وَلَّيْتُمْ مُدْبِرِينَ * ثُمَّ أَنْزَلَ اللَّهُ سَكِينَتَهُ عَلَى رَسُولِهِ وَعَلَى الْمُؤْمِنِينَ وَأَنْزَلَ جُنُودًا لَمْ تَرَوْهَا وَعَذَّبَ الَّذِينَ كَفَرُوا وَذَلِكَ جَزَاءُ الْكَافِرِينَ ﴾
Ertinya: “Sesungguhnya Allah telah menolong kamu (wahai para mukmin) di medan peperangan yang banyak, dan (ingatlah) peperangan Hunain, iaitu di waktu kamu bermegah kerana ramainya bilanganmu, (dan) jumlah yang banyak itu sedikitpun tidak memberi manfaat kepadamu, dan bumi yang luas itu telah kamu rasa sempit, kemudian kamu lari ke belakang dengan bercerai-berai. Kemudian Allah menurunkan ketenangan kepada RasulNya dan juga kepada orang-orang yang beriman, dan Allah menurunkan bala tentara yang kamu tiada melihatnya, dan Allah menimpakan bencana kepada orang- orang yang kafir, dan demikianlah pembalasan kepada orang-orang yang kafir”. Surah at-Taubah: 25-26.

37 Responses to “”

 1. # Anonymous Hamba Allah

  Terdpt keistimewaan2 lain sebagai org2 beriman. Antaranya dinaikkan darjat melebihi malaikat kerana malaikat tidak mempunyai nafsu, di lapangkan dada, diringankan beban hidup didunia, diberi hikmah iaitu pemahaman ilmu al-quran, di jauhkan dari fitnah manusia (syaitan), diberi kebijaksanaan kerana Allah itu maha bijaksana, cintakan kematian kerana beramal untuk mendekatkan diri kpd Allah dan mati itu sesuatu yg ditunggu2 kerana dpt pulang ke rahmat Allah, sejahtera kehidupan didunia dan akhirat. Ianya hanya dpt dicapai apabila manusia beriman dgn Allah dgn tidak mempersekutukan Allah iaitu ucaplah "La Illah Ha Illah" dan bukan ucapan dua kalimah syahadah yg menduakan Allah. Solat seperti perintah Allah didlm surah al Kahfi ayat terakhir dimana dlm solat x boleh sebut nama makhluk selain Allah. Dan beriman dgn al-quran dan menerima hukum2 dan perintah2 didlm al-quran tanpa merujuk kpd hadis2 (pendpt manusia). Insya Allah, anda akan beroleh Islam dan Iman. Islam itu milik Allah dan hanya dpt dicapai bila Allah redha, cmner nak dpt Allah redha kalau x beriman dgn Al-Quran?  

 2. # Anonymous TMSTI

  Salam kepada semua. Jangan terpedaya dgn kenyataan "Hamba Allah" ni, kerana dia bukanlah hamba Allah, tapi hamba si kafir. Hamba orientalis. Ia membawa kita kpd dakyah "anti Hadis". Berhati-hati.  

 3. # Anonymous Hamba Allah

  TMSTI,
  Nmpknya anda begitu takut menjadi anti hadis tetapi tidak takut pula menjadi anti al-quran. Sesungguhnya mereka2 yg mengambil selain dari Allah iaitu Al-quran, Allah tidak menerima amalan2 mereka itu. Biasanya manusia tidak memahami al-quran itu dan membuat anggapan bhw hadis itu menguatkan al-quran. Mereka hanya menduga2 dan sebenarnya mereka tidak pernah memerhatikan ayat2 Allah. Apakah sama org yg melihat dgn org buta. Mereka yg mengikut hadis kelak akan menentang nabi Isa yg Allah turunkan kerena berdasarkan hadis, mereka akan anggap dia itu sebagai Dajjal. Allah tidak pernah mengatakan ttg dajjal melainkan manusia (syaitan) yg memperdayakan manusia dari jlm Allah. Apakah anda ingin menjadi penentang bagi tugas saya menyeru manusia ke jln Allah?  

 4. # Anonymous Anonymous

  Anti hadis adalah si kafir murtad yang menyeru ke Neraka.Apalah yg kamu jadi bangang sgt ni?  

 5. # Blogger Miss Lyssa

  sebagai contoh mudah:
  Didalam Al-Quran Allah Perintahkan kita melakukan solat,dimana pula ayat2 yg menunjukan cara melakukan solat..jadi bagaimana hendak tegakkan solat tanpa rujukan sunnah dan hadis...fikir2kanlah wahai HAMBA ALLAH.kembalilah wahai sahabat...
   

 6. # Anonymous Anonymous

  Wow, incredible weblog format! How lengthy have you
  ever been running a blog for? you made running a blog glance easy.
  The overall look of your site is wonderful, let
  alone the content!

  Look at my website ... hack line cookie run ()  

 7. # Anonymous Anonymous

  Link exchange is nothing else but it is only placing the other person's webpage
  link on your page at suitable place and other person will also do similar for you.  Here is my web blog; buy twitter followers now  

 8. # Blogger dongdong32
 9. # Blogger Unknown
 10. # Blogger Unknown
 11. # Blogger Unknown
 12. # Blogger Unknown
 13. # Blogger Unknown
 14. # Blogger Unknown
 15. # Blogger sfsd
 16. # Blogger Unknown
 17. # Blogger Unknown
 18. # Blogger John
 19. # Blogger Unknown
 20. # Blogger Unknown
 21. # Blogger Unknown
 22. # Blogger Unknown
 23. # Blogger lamiss ibrahim
 24. # Blogger Unknown
 25. # Anonymous Obat Batu Empedu Alami
 26. # Anonymous Obat Batuk Berdarah

  This article is interesting and useful. Thank you for sharing. And let me share an article about health that God willing will be very useful. Thank you :)

  Cara Mengobati Panu
  Biaya dan Efek Samping Operasi Kista Bartholin
  Penyebab dan cara Mengatasi jantung Berdebar
  Cara Mengobati Lipoma secara Alami
  Obat ISPA paling Ampuh
  Obat Penghancur Batu Empedu  

 27. # Anonymous Cara Mengobati Hematuria
 28. # Anonymous Obat Radang Paru-paru Basah/Pneumonia

  This article is interesting and useful. Thank you for sharing. And let me share an article about health that God willing will be very useful. Thank you :)

  Obat Alami Menurunkan tekanan Darah Tinggi
  Obat Penyakit kulit Eksim
  Obat Benjolan Di Ketiak
  Pengobatan Alami Tuntaskan Keputihan
  Pengobatan Alternatif Patah Tulang/Fraktur
  Obat Gusi Bengkak Bernanah Tradisional  

 29. # Anonymous Obat Balas Bogo Pada Tubuh
 30. # Anonymous Cara Mengobati Kaki Gajah

  Thank you very helpful article. allow me to join to share health articles with your article hopefully useful.

  Obat Keloid Terampuh
  Obat Kaki Bengkak Alami
  Obat Herbal Untuk Penyakit Kolera
  Cara Cepat Untuk Menghilangkan Panu
  Cara Menghaluskan Wajah
  Cara Mengobati Tumor Otak  

 31. # Anonymous Obat Mata Ikan Di Apotik
 32. # Anonymous Obat Herbal Kalazion
 33. # Anonymous Obat Paling Manjur Untuk ISK
 34. # Anonymous Obat Gusi Bengkak Dan Bernanah
 35. # Blogger Lalisa Lisa

  Nice to be visiting your blog again, it has been months for me. Well this article that i’ve been waited for so long. I need this article to complete my assignment in the college, and it has same topic with your article. Thanks, great share :

  cara menyembuhkan benjolan di belakang lutut
  cara mengobati gagap secara alami
  cara menghilangkan benjolan di selangkangan
  obat penghilang benjolan di pipi
  obat parkinson alami
  cara mengobati gusi bengkak
   

 36. # Blogger lamiss ibrahim
 37. # Anonymous Anonymous
Post a Comment
XML

Powered by Blogger

make money online blogger templates© 2006 TASEK PAUH blogspot | Blogger Templates by GeckoandFly.
Any part of the content or this blog can be reproduced without prior written permission.
Learn how to make money online | First Aid and Health Information at Medical Health